Jernbaneartikler på Jernbanen.dk

Maglemølle Papirfabrik, Næstved
Af: Tommy Nilsson
Synes du om artiklen?
Del den!

Her er historien om Maglemølle papirfabrik i Næstved, der blev grundlagt i 1875, og i en årrække var en af de største papirfabrikker i Europa. Virksomheden havde et omfattende spornet, hvor først heste og senere lokomotiver, trak godsvogne rundt mellem afdelingerne og op til Næstved station.


Ny Maglemølle papirfabrik


Indholdsfortegnelse




Historien

Den første Maglemølle Papirfabrik åbnede i Næstved i 1875. Den blev anlagt i Rådmandsengen ved Susåen ved den gamle Maglemølle, hvis historie går mere end 800 år tilbage. Der var fra begyndelsen stor konkurrence fra andre papirfabrikker, og i 1889 blev Maglemølle Papirfabrik en del af De forenede Papirfabrikker. I de første år produceredes især tapetpapir og fra 1899 også avispapir.

Notits i Nationaltidende 6/10 1873
20 raske Arbeidsfolk antages til stadigt Arbeide hele Vinteren ved Magle Mølle ved Nestved.

Der blev med det samme anlagt et jernbanespor fra fabrikken og op gennem byen til stationen, hvorpå heste kunne trække godsvogne med færdigvarer til afsendelse med tog ud i landet. I 1901 blev sporet forstærket, og nu kunne DSBs rangerlokomotiver befare sporet. Internt på fabrikken anvendtes dog fortsat heste.

Internt smalspor på Gamle Maglemølle
Hvornår det er anlagt vides ikke, men på billeder fra 1913 ses det. Der har i hvert fald været 4 faste systemer, alle med håndkraft og sporvidde 600 mm. Dertil en vognelevator og formentlig en rampe med spil ude på øen. Her lagde prammene til og lossede papirmasse.
Sidste smalspor var ved træsliberiet. Når træet var ankommet og savet i rigtige længder, blev det lastet på smalsporsvognen, kørt hen til elevatoren, trukket op på rampen og skubbet ind på loftet til træslibermaskinen, hvor der var omløbsspor. Sandsynligvis har der været flytbart smalspor på oplagspladsen for papirmasse, ligesom man nok har lagt løse spor ud på bolværket/kajen, når man har losset papirmasse. Massen til straksforbrug har kranerne løftet op på rampen med det samme og læsset på smalsporsvognene, som er kørt ind i fabrikken.
Antal vogne og meter spor er ukendt, og ligeledes hvornår det er nedlagt. I 1982 lå der stadig en stak skinner med jernsveller på Ny Maglemølle.
Sakset fra Tipvognen 1985/4.

I 1909 var Maglemølle Papirfabrik en af de største papirfabrikker i Europa med 6 papirmaskiner og omkring 350 ansatte. Fabrikken producerede halvdelen af al papir i Danmark, bl. a. posepapir, silkepapir, glittet papir, kulørt papir, tapetpapir, tykkere pakpapir, emballagepapir og ikke mindst avispapir.

Berlingske Tidende 8. februar 1912
Maglemølle Papirfabrik i Flammer - Paa Maglemølle Papirfabrik udbrød iaftes ved ottetiden en stor Brand. Fabriken, der hører ind under De forenede Papirfabriker, ligger lige udenfor Næstved ved Susaaen og danner et helt Bygningskompleks, hvis ældre Del, det Saakaldte “Hollænderi”, nedbrændte.
Den første Meddelelse om Branden indløb ved 9-Tiden. Den lød ganske lakonisk: Maglemølle Papirfabrik ved Næstved brænder! Dersom der ikke kommer hjælp fra Kjøbenhavn, vil Millionværdier gaa tabt.
Omtrent samtidig meddeltes det fra Hovedbanegaarden, at en Kjøbenhavnsk Dampsprøjte blev indladet i Ekstratog til Næstved.
Hjælpen var altsaa allerede undervejs. Men Situationen paa Brandstedet var ogsaa paa dette Tidspunkt meget vanskelig. Ilden, der var opstaaet ved 8-Tiden i Lagerbygningen, truede med at fortære hele det kæmpemæssige Fabrikskompleks, idet Lagerbygningen, der ligger ved Susaaen, ved en Række mindre Bygninger er forbundet med Fabrikens Hovedbygning.
Det lokale Brandvæsen rykkede øjeblikkeligt ud, men formaaende selvfølgeligt intet overfor det vældige Flammehav. Dertil kom, at Vandet i Sprøjternes Beholdere frøs, hvorved Sprøjterne hurtigt bragtes helt ud af Funktion. Med prisværdig Resoluthed gik man saa straks igang med Redningsarbejdet.
I den antændte Bygning, “Det gamle Hollænderi” og Filtlageret, fandtes ikke blot en stor Mængde Filtruller, men et helt Lager af Harpikstønder. Enhver kunde forstaa, at disse Tønder bød Ilden ualmindelige Chancer. Hele Brandmandskabet med Hjælpere gik derfor i Gang med at trille og slæbe Harpikstønderne og Filtrullerne ned til Susaaen.
At slaa Vaage i Susaaens tykke Is, for at benytte denne naturlige Vandforsyning, var man i Øjeblikket afskaaret fra, da man ikke havde Materiel dertil.
Imidlertid fortsatte det lokale Brandvæsen med stor Energi og Dygtighed sine Forsøg paa Slukningsarbejdet. Meget hjalp det her, at Fabriken havde en selvstændig Slukningsinstallation.
Ved 10-tiden indtraf da den beroligende Melding, at det virkelig var lykkedes at isolere Branden og begrænse den til den først antænte Bygning, der rummede Hollænderiet og Filtlageret. Men denne Bygning var ogsaa tilintegjort. Kun murene stod tilbage i Flammerne.
En meget stor Menneskemængde samledes efterhaanden om Baalet. Militæret rykkede meget hurtigt til Hjælp, og en Eskadron Dragoner under Ritmester Hoffmann opretholdt Ordenen.
Naturligvis drøftede man ivrigt den allerede voldte Skade og Ildens videre Chancer. Man var enig om at betegne de ødelagte Værdier som smaa i Sammenligning med de Værdier, der havde staaet paa spil. Fabriken havde nylig anskaffet fire Maskiner á 1 Mill. Kr. Stykket, hed det. At Maskinhuset med Materiel forblev uberørt af Flammerne, beroligede nu de opskræmte Sind. Den anrettede Skade ansloges paa dette Tidspunkt til 4-500,000 Kr.
Det siger dog sig selv, at disse Tal kun er at betragte som et tilfældigt og ophidset Publikums ganske usikre Skøn. Et saadant Kæmpebaal, der pludselig en stille Aften rejser sig udenfor en lille By, sætter Fantasien i Bevægelse, og Baalet her var saa mægtigt, at hele Næstved By var oplyst som ved lys Dag.
Ved 11-Tiden var man, saa vidt man kunde skønne, Herre over Ilden. Dragonerne trak sig paa dette Tidspunkt tilbage fra Brandstedet.
Kjøbenhavns Dampsprøjte var da endnu ikke ankommen, men Faren for, at Ilden skulde brede sig, maatte betragtes som definitivt overstaaet. Fabrikernes private Dampsprøjteinstallation havde gjort Underværker. Det var den almindelige Mening, at havde det ikke været, var hele Fabrikskomplekset gaaet op i Flammer.
Den anrettede Skade kunde ret naturligt ikke overses. Hollænderiet, der var fabrikens ældste del, var brændt med Filtlager, Farveri og Forskelligt Materiel til Beklædning af Maskiner, men den egentlige Fabrik med Maskinerne var uskadt.
Ved Halvtolv-tiden var Branden helt slukket. Man gik da igang med det store Oprydningsarbejde. Der vil hele Natten være Brandvagt paa Stedet.
Aarsagen til Ildens Opkomst er endnu ikke opklaret, men der vil idag blive afholdt Brandforhør. Fabrikerne var - efter Forlydende - forsikrede for 3 Mill. Kr. Men Skaden er naturligvis langt mindre, selv om man regner de brændte Raamaterialer etc. med. Assurancesummen fordeles paa mange Forsikringsselskaber.
Paa vor telefoniske Forespørgsel svarede De forenede Fabrikers Direktør, Bölow, at Branden, efter de Oplysninger, der foreløbig forelaa, neppe vilde faa mærkbar Indflydelse paa Driften.

Udbygningen af fabrikken fortsatte med eget træsliberi og nye større papirmaskiner men i 1930´erne kunne konkurrencen fra udenlandske fabrikker mærkes for alvor og produktionen af avispapir blev indstillet. Fabrikken var endvidere ved at være gammel og utidssvarende, og De forenede Papirfabrikker besluttede derfor, at der skulle opføres en helt ny papirfabrik ved havnen i Næstved.
Byrådet i Næstved og De forenede Papirfabrikker enedes herefter om, at bygge en helt ny havn i Næstved med tilhørende kanal til Karrebæksminde samt en privat industrihavn "Ny Maglemølle".

Ny Maglemølle blev opført i perioden 1935-1937 efter tegninger af arkitekt Knud Henningsen, der havde specialiseret sig i industribyggeri. 2.300.000 kubikmeter jord blev gravet op af to kæmpestore dampdrevne gravemaskiner, og kørt bort i smalsporede tipvogne.
Den 21. maj 1938 blev havnen officielt indviet med deltagelse af kongeskibet Dannebrog og kort tid herefter blev produktionen af pakpapir igangsat på to store helt nye papirmaskiner.
Råvarerne blev leveret med skib til den 375 m lange kaj i to etager med kranspor til fabrikken. I fabrikken blev de forarbejdet til papir i hollænderiet og i shedtagehallerne. Herefter blev papiret transporteret ud i landet via et jernbanespor, der førte op til DSB stationen i Næstved.

Gamle Maglemølle var fortsat i drift og det blev besluttet, at indkøbe et lokomotiv og et antal vogne til at varetage de interne transporter mellem de to fabrikker. Fra Schwartzkopff i Berlin indkøbtes derfor en lille rangertraktor af typen Köf og fra DSB indkøbtes 50 godt brugte åbne godsvogne, der blev ombygget til det nye formål. En remise til traktoren blev opført og senere opførtes også en dampremise.

I sidste halvår af 1940 ledte papirfabrikken efter et damplokomotiv og valget faldt på NTJ 6. Ordreskrivelsen om købet gik fra papirfabrikken i september 1940, hvorfor maskinen må formodes leveret omkring oktober måned samme år. Maskinen havde fået hovedeftersyn i 1930. Prisen på 16.000 kr. var frit leveret i Varde, men inkl. 1 sæt forløbere.
Papirfabrikken havde imidlertid undersøgt markedet for andre damplokomotiver. Der kendes følgende muligheder:
1: Et ildløs lokomotiv fra BMAG, der dog ikke kunne levere et sådan.
2: En brugt L-maskine fra firmaet Vald. Røssel. Lokomotivet var årgang 1877 og kunne leveres i Ribe, men det havde været hensat igennem nogle år.
3: Et Cockerill-lokomotiv – type 1-B-0 med tender – fra firmaet Th. Ammentorp-Schmidt i København. Maskinen havde ikke kørt siden 1938.
4: Køb af en brugt DSB G-maskine, men uden tender. Maskinen skulle ombygges til ildløst lokomotiv.

Notits i Ålborg Stiftstidende 14/12 1941
Klemt ihjel af tipvogn. På papirfabriken Nymagle Mølle ved Næstved er der sket en ulykke, hvorved den 36-årige gifte arbejdsmand Hans Emil Jensen, Rettestrup, blev dræbt. Jensen fik hovedet i klemme mellem en elektrisk tipvogn, der kører med aske, og en mur.

Op gennem 1950´erne og 1960´erne blev Ny Maglemølle udvidet med større maskiner til produktion af bl.a. papir til ugeblade og telefonbøger (og i den anden ende af skalaen - toiletpapir).
I årene 1965-71 blev Gamle Maglemølle gradvist afviklet og et par af papirmaskinerne blev overflyttet til Ny Maglemølle. Da der ikke længere var transporter mellem de to fabrikker, blev såvel lokomotiver som vogne hensat omkring 1971. Herefter foregik kørslen op til stationen med MH-lokomotiver fra DSB, og sporet måtte atter forstærkes på grund af lokomotivernes vægt.
I 1971 fik fabrikken sit oprindelige navn tilbage - Maglemølle Papirfabrik, og på det gamle fabriksområde blev der nu udelukkende forarbejdet træ til papirproduktionen. Denne forarbejdning blev indstillet i 1980. Området blev ryddet og bl.a. dampremisen kom til Foreningen Dalmose-Skælskør Banen, der opsatte den i Skælskør som hjem for SNNB 3. En overgang havde Kommunekemi kemikaliedepot på grunden, indtil det blev flyttet til Præstøbanens gamle remise i sydenden af Næstved station. Senere opførte Næstved kommune et nyt rådhus på den gamle Maglemølle grund.

I 1980´erne kom der fokus på genbrugspapir og De forenede Papirfabrikker anlagde derfor et afsværtningsanlæg på Maglemølle med det formål, at påbegynde en produktion af genbrugspapir. Den svenske papirkoncern Stora Papyrus AB opkøbte i 1990 De forenede Papirfabrikker, der udover Maglemølle Papirfabrik også omfattede Dalum Papirfabrik i Odense. Produktionen af genbrugspapir blev efter et par år flyttet til Dalum Papirfabrik og der var nu kun afsværtningsanlægget tilbage i drift i Næstved, der fortsatte under navnet Dalum Papir.

Transporten af papir til genbrug til anlægget i Næstved samt det afsværtede papir til Dalum foregik i bloktog med lukkede godsvogne. Maglemølle Papirfabrik lå et stykke vej fra Næstved station og var forbundet med stationen via et langt havnespor, der snoede sig ned gennem Næstved by. Både ME-, MY- og MZ-lokomotiver blev anvendt i toget, der i daglig tale blot blev kaldt papirtoget. Sporet på havnebanen var ikke i god stand, og der indløb flere og flere klager over trafikken på sporene, der standsede den øvrige trafik. Resultatet blev, at i 2007 overgik transporterne til lastbil.

Med udgangen af 2012 var det slut, idet Dalum Papir og herunder fabrikken i Næstved lukkede: "Vi har været glade for at producere papir i Danmark, der har meget fine traditioner for papirfremstilling og veluddannet arbejdskraft, men et nedadgående marked gør det nødvendigt at strømline produktionen og at reducere antallet af fabrikker," udtalte direktør Peter Lønborg Nielsen, Dalum Papir.

Links: Kilder:

Lokomotiver



Ved anlægget af Næstved havn og kanal var følgende smalsporede damplokomotiver i drift i kortere eller længere perioder:
Entreprenørfirmaet A. & E. Kayser:
Orenstein 9477
Orenstein 9478
Entreprenørfirmaet Carl Jensen:
Hanomag 5880
Henschel 12940
Henschel 12941
Henschel 12972
Henschel 17743
Jung 2097
Krauss 7193
Krauss 7583
Orenstein 9258



Vogne

Til brug ved anlæg af forbindelsessporet fra Næstved station til Gamle Maglemølle, indkøbtes i 1874 en åben godsvogn fra Det Sjællandske Jernbaneselskab: SJS Lb 1735.
Til interne transporter mellem Gamle Maglemølle og Ny Maglemølle indkøbtes i 1936 50 brugte åbne godsvogne fra DSB af litra KJ og litra KM (bygget 1881-91). Vognene blev malet mørkegrønne og nummereret 1-50, men desværre er det gået tabt i historien, hvilke DSB vogne, der fik hvilke MM-numre.

I 1961 blev indkøbt yderligere 7 PF vogne fra den netop nedlagte Næstved-Præstø-Mern Jernbane (NPMB) til erstatning for nogle af de ældste oprindelige vogne, der var ved at gå i opløsning. Alle 7 tidligere NPMB-vogne var bygget af den svenske vognfabrik Arlöf i 1913. Længden var 8,95 m. og akselafstanden 4,2 m.

DFP/MM 1-50: Købt 1936 fra DSB litra KJ og KM.
DFP/MM 4: Solgt 1974 til ØSJK. Køge havn 1974.
DFP/MM 42: Forsynet med olietank til oliefyret på gamle Maglemølle. Udrangeret 1971.
DFP/MM 51: Købt 1961 fra NPMB PF 150. Fandtes på MM i 1978.
DFP/MM 52: Købt 1961 fra NPMB PF 152. Fandtes på MM i 1978.
DFP/MM 53: Købt 1961 fra NPMB PF 155.
DFP/MM 54: Købt 1961 fra NPMB PF 156. Fandtes på MM i 1972.
DFP/MM 55: Købt 1961 fra NPMB PF 161.
DFP/MM 56: Købt 1961 fra NPMB PF 165. Fandtes på MM i 1974.
DFP/MM 57: Købt 1961 fra NPMB PF 172. Fandtes på MM i 1978.

Maglemølle vogne 1961

Maglemølle Vogn 6 1972

Maglemølle Vogn 13 1972

Maglemølle Vogn 14 1972

Maglemølle Vogn 16 1964

Maglemølle Vogn 24 1972

Maglemølle Vogn 33 1972

Maglemølle Vogn 42 1961

Maglemølle Vogn 54 1972

Maglemølle Vogn 56 1972

Maglemølle vogn

Maglemølle vogn

Maglemølle vogn

Udover de i alt 57 åbne fladvogne havde Maglemølle Papirfabrik også to kultransportvogne med bundtømning. De blev anvendt til transport af kul til gamle Maglemølle, der ankom med skib til ny Maglemølle. Vognene er fotograferet på fabrikkens område i 1961, men der haves ikke yderligere oplysninger om dem. De var sandsynligvis bygget af vognfabrikken Arlöf i Sverige, og forsvandt omkring 1962.

Maglemølle kulvogn

Maglemølle kulvogn



Billeder og kort


Maglemølle 1874
Kort over Hestebane fra Nestved Banegaard til Gamle Maglemølle dateret ca. 1874.

Titan A/S 1898-1922
Titan A/S 1898-1922
Titan A/S 1898-1922
Illustrationer fra jubilæumsskriftet "Aktieselskabet Titan 1898-1922".

Gamle Maglemølle ca 1902
Postkort med parti fra Gamle Maglemølle med to Titan dampkraner og den nye kaj i Susåen opført år 1900.

Gamle Maglemølle ca 1905
Placeringen af Gamle Maglemølle i forhold til bykernen i Næstved. Helt til højre ligger Næstved station.

Gamle Maglemølle 1910
Fabrikken set mod nord med Susåen i forgrunden fotograferet i 1910.

Gamle Maglemølle sporplan ca 1913
Sporplan for Gamle Maglemølle ca 1913 (Tipvognen).

Kranøen ved Gamle Maglemølle 1916
Kranøen midt i Susåen med en 600 mm smalsporsbane i 1. sals højde.

Gamle Maglemølle 1920
I forgrunden ses råstoflageret på kranøen og i midten smalsporsbroen til kaolinhuset.

Gamle Maglemølle 1925
Fabriksområdet set mod nordvest i 1925. De første lastbiler er så småt ved at overtage de lokale transporter fra hestevognene.

Gamle Maglemølle 1931
Kedel- & turbinehuset med en tipvogn på 600 mm smalsporsbanen i forgrunden.

Gamle Maglemølle 1931
Hovedporten til Gamle Maglemølle i det nordøstlige hjørne af fabriksområdet fotograferet i 1931.

Gamle Maglemølle ca 1932
I begyndelsen af 1930´erne var hele området fuldt udbygget, og de første forslag til flytning af fabrikken dukkede op. Transporten af råvarer i pramme på Susåen var også ved at blive en flaskehals.

Gamle Maglemølle ca 1934
Gamle Maglemølle fotograferet mod nord af firmaet Aero Express omkring 1934. Fabrikkens kraftværk slugte enorme mængder af kul, der skulle sejles op ad Susåen i fladbundede pramme.

Gamle Maglemølle ca 1934
Et bykort fra Næstved omkring 1934. Forbindelsessporet fra Maglemølle snor sig op gennem Farimagsgade til DSB stationen.

Ny Maglemølle 1935
Det omfattende gravearbejde på Ny Maglemølle er påbegyndt på den bare mark. Entreprenørfirmaet Carl Jensen har anlagt to lange 785 mm smalsporede stikspor, der hver befares af to tipvognsstammer. Hvert spor er forsynet med vigespor, så tomme og fyldte tog kan passere hinanden. Ved hvert spor arbejder en stor dampdrevet gravemaskine med at læsse tipvognene. Toget nederst til venstre er tilsyneladende afsporet.

Ny Maglemølle ca 1935
Arbejdet skrider hurtigt fremad, og snart kan de første bygninger og kranbroer opføres. Kajen er også ved at være klar, mens udgravningen af kanalen og den nye havn kun lige er påbegyndt.

Ny Maglemølle ca 1936
Så er den nye kanal ud til Karrebæk Fjord færdigudgravet og allerede taget i brug. Susåen flyder stadig ud ad venstre side af billedet, men har mistet det meste af sit vand. Ved Maglemølle graves der stadig materiale væk i havnen, og på land er flere bygninger under opførelse, og de første jernbanespor er anlagt.

Ny Maglemølle ca 1937
Sent på året i 1937 er det enorme anlægsprojekt næsten færdigt: Næstved har fået en ny papirfabrik, en kanal og en ny havn med tilhørende havnebane.

Ny Maglemølle ca 1938
Produktionen af papirvarer er begyndt på Ny Maglemølle papirfabrik. Store mængder af kul til virksomhedens kraftværk er oplagret, og på kajsporene ses en del af de indkøbte åbne godsvogne fra DSB.

Gamle Maglemølle ca 1939
Gamle Maglemølle er fortsat i drift. Helt til venstre ses kranøen i Susåen. På kulkajsporene overfor holder selskabets to kulvogne til transport af kul fra de ankomne skibe ved Ny Maglemølle. Til højre herfor ses den store nyopførte råstoflagerhal, og foran den, den ligeledes nyopførte bygning for H. O. Birksted trælasthandel. Til højre kan den nyanlagte havnebane følges op til Næstved station.

Krak bykort Næstved 1946
På grund af anden verdenskrig var det først ved udgivelsen i 1946, at Krak fik indtegnet havnebanen fra 1937 på Næstveds bykort.

Krak bykort Næstved 1946
Det forrige bykort fortsætter på dette kort og viser fortsættelsen af havnebanen, der via en stor bue ender langs kajen (i 1. sals højde) på Ny Maglemølle.

Ny Maglemølle ca 1948
Ny Maglemølle fotograferet mod nordøst kort efter anden verdenskrig. På nabogrunden er Dansk Esso ved at opføre et tankanlæg, og få år senere skifter Maglemølle energikilde fra kul til olie. Helt til venstre damper MM 2 afsted med en stamme tomme vogne.

Gamle Maglemølle 1951
I den lyse læssehal på nye Maglemølle bliver åbne godsvogne læsset med papirruller og derefter overdækket med presenning. Vognen til venstre er DSB PB 10640.

Gamle Maglemølle 1956
I sommeren 1956 var Sylvest-Jensen på vingerne over Gamle Maglemølle og optog bl. a. dette fine billede. Her ses nogle af virksomhedens egne fladvogne til interne transporter, og en fuldt læsset godsvogn på Birksteds minimale sidespor. Til højre ses den nyanlagte Maglemøllevej (senere Rådmandshaven) langs med havnebanen. Tilsyneladende slutter Susåen nu ganske brat, men den blev rørlagt i 1937 på en strækning af små 200 meter, for at gøre plads til havnebane og vejanlæg.

Gamle Maglemølle sporplan ca 1960
Oversigt over Gamle Maglemølle tegnet af S. A. Guldvang omkring 1960.

Ny Maglemølle ca 1960
På Ny Maglemølle blev der i slutningen af 1950´erne opsat reklameskilte på hovedbygningen. DFP står for De Forenede Papirfabrikker. På kajsporet holder MM 2 pause i rangerarbejdet. Hvad en hvidmalet DSB kødvogn laver på papirfabrikken vides ikke - leverance til kantinen? ;-)

Ny Maglemølle 1961
Kajspor og kranbroer på Ny Maglemølle 1961.

Maglemølle sporplan 1963
Sporplan over Næstved havnebane, samt gammel og ny Maglemølle januar 1963.

MM 2 på Gammel Maglemølle 1964
Søndag den 23. februar 1964 arrangerede Dansk Jernbane-Klub medlemstur til Maglemølle, og MM 2 stillede op som fotomodel på sporene foran H. O. Birksteds trælasthandel.

Gamle Maglemølle 1971
Set ovenfra i 1971 ligner Gammel Maglemølle sig selv. Kræfterne bruges på at udbygge Ny Maglemølle, og Gammel Maglemølle holdes blot lige kørende med de forhåndenværende spor, bygninger og maskiner.

Maglemølle 1972
Gammel Maglemølle med den grå remise til damplokomotivet MM 2.

Maglemølle 1972
Gammel Maglemølle med den rødbrune remise til diesellokomotivet MM 1.

Ny Maglemølle 1972
I 1972 er der stadig godt gang i produktionen med røg fra kraftværkets skorsten, og et stort udendørs lager af papirmasse.

Gamle Maglemølle 1985
En epoke er slut! Efter 100 år i Rådmandshaven, er Gammel Maglemølle ikke længere. I stedet er opført en stor administrationsbygning for Næstved kommune, og resten af området er udlagt til rekreativt område.

Ny Maglemølle 1986
I 1986 er der kommet store lukkede bogiegodsvogne på kajsporet, men ellers ligner Ny Maglemølle sig selv. Øverst til højre ses den nye administrationsbygning på grunden, hvor Gammel Maglemølle lå.

Maglemølle 2002
Havnefronten på Ny Maglemølle med godsvogne til papirmasse på 1. sal.

Maglemølle 2002
Den 28. maj 2002 var det MK 624 fra Railion Danmark A/S, der havde til opgave at trække dagens stamme til papirtoget op til Næstved station.

Maglemølle 2006
I 2006 blev Nordjyske Jernbaners M 11 lejet til at fremføre papirtoget mellem Næstved (Maglemølle papirfabrik) og Odense (Dalum papirfabrik).

Maglemølle 2022
I 2022 kunne man stadig finde spor efter Gamle Maglemølle, bl.a. denne kranbro på kranøen midt i Susåen.

Maglemølle 2022
En del af kajanlægget fra Gamle Maglemølle ses her i Susåen i 2022.

Synes du om artiklen?
Del den!
Næste artikel:
Valby Gasværk
Svenska-lok

Jernbanebøger

Sydfyenske Jernbaners Rullende Materiel

Sydfyenske Jernbaners Rullende Materiel. Pris 250 kr.

Læs mere
Det Danske Stålvalseværk A/S
Det Danske Stålvalseværk A/S

Det Danske Stålvalseværk i Frederiksværk kom i drift i 1942 og har gennem tiden haft et utal af lokomotiver i drift på værkets interne spornet. Lokomotiverne blev indkøbt som skrot og anvendtes indtil de ikke kunne mere, hvorefter de blev omsmeltet i værkets store ovne.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak