Avatar

Nytårsknald - flere skorstene

af Morten Flindt Larsen, København K, 4/1 2023, 16:48 (625 dage siden) @ Ralph Hørberg

Nu har jeg siddet og studeret flere billeder fra 1920’erne og 1930’erne fra området omkring remisen, vedrørende Vermot-traktoren. Jeg må her give Erik og Ole ret; det er ikke Aarhus. Der er flere grunde til at det ikke kan være Aarhus.
Hvis billedet skulle være taget i Aarhus, med kulbroen som vist, er billedet ganske rigtig taget nogenlunde vinkelret på remiseportene. Her kommer så problemerne:
Kulbroen ligger en anelse højt i forhold til taget. Kulbroens ben med afstivninger kan slet ikke ses (kan med usandsynlig held ligge bag manden, dampen og træet).
Der er for mange skorstene og remisens skorsten i Aarhus havde en anden udformning.
Remisens tag i Aarhus havde ikke de på Mortens billede viste udluftninger eller lyskasser.
Skydebrohallens tag i Aarhus var noget højere end det øvrige remisetag.
Og så er der det med sporene der ligger ca. 90 grader forkert.

Da man i Aarhus omkring 1931 var færdig med de store ombygninger af alle banegårdsforholdene, lå sporene stort set uændret indtil slutningen af 1980’erne (kun med små justeringer hen over tid).
Der har mig bekendt aldrig været spor der bare nogenlunde gik parallelt med remisefronten, som på det viste billede med Vermot-traktoren.

Vedhæftet et billede af kulbroen i Aarhus med MQ-motorvogn i 1935.
[image]

Hej Ralph,

Tak fordi du vil være med, og tak for det gode foto, som til dels og til dels ikke underbygger min horrible påstand. ;-)

Billedet er, som jeg aflæser det, ikke taget vinkelret på remiseportene men skråt fra højre, for man kan se spidsen af gavlen og ydermere - lige til venstre for mandens højre skulder - den øverste stang af rækværket på kulbroen, der, som du skriver, ligger en anelse højt i forhold til taget (gavlen). Og søreme om man ikke også på dit foto oppe på selve kulbroen kan se en lille lygtepæl, som også ses på mit foto mellem manden og den store lygtepæl i forgrunden. Det er næsten lige så "usandsynligt held", som at kulbroens ben med afstivninger godt kan gemme sig bag manden, dampen og træet. Men den lille lygtepæl er dog synlig, og ydermere ser det ud som om, at der står endnu en lille lygtepæl mellem 1. og 2. udluftning fra højre og endnu en mellem de to store skorstene til venstre, så måske fortsætter "broen" på fotoet om bag bygningen, og så er det jo ikke Århus.

[image]

Med hensyn til udluftningerne på taget, så var der netop udluftninger, der lignede plader monteret på tynde jernstænger på remisen i Århus, men du har ganske ret i, at de fire store skorstene ikke umiddelbart stemmer med Århus (hvis ellers den store vi kender altid har været der).

Og er det overhovedet en remisebygning, der ses i baggrunden?

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak