Bro over Nørreå ved Fladbro (Stevnstrup-Randers) 1862-1936 (Billedegætterier)
Kære Leif
Har du tegninger eller foto over den gamle jernbanebro?
Nej, det har jeg desværre ikke.
Hvad blev der af jernbanebroen i 1936? Blev den umiddelbart revet ned??
Det ved jeg desværre ikke.
Tja, det var jo ikke megen hjælp. Men du kunne kontakte Asger Christiansen, der også skriver her på jernbanen.dk/forum - han er "ekspert" i strækningen Aarhus-Randers.
Etablering af dobbeltsporet mellem Stevnstrup og Randers betød, som måske bekendt, at Fladbro mistede sit udflugtstrinbræt, idet banen blev forlagt over samme strækning. Dette projekt fylder 5 arkivkasser på Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg og har nummer TTDSB-100A BB419-423. Heri indgår også sagsakter vedr. afhændelse af de arealer, som blev ledige efter banenedlæggelsen og muligvis står der også noget om broens skæbne.
Jeg pønser lidt på at skrive lidt om trinbrættet ved Fladbro på et tidspunkt. Da jeg forrige fredag bladrede gennem de nævnte kasser på Landsarkivet affotograferede jeg nedenstående (klik på billedet for højere opløsning):
Sagsakt vedrørende 2. spor Langå-Randers. Til venstre den oprindelige jernbanestrækning fra 1862. Med rødt er anført forslag til forlægning. Kortet viser nødvendigvis ikke det endelige projekt. Bemærk angivelsen (med sort) af Fladbro trinbræt og bemærk (med rødt) angivelsen af et flyttet Fladbro trinbræt. Jeg er ikke i nærheden af mit arkiv, men kan huske, at der i en gammel tjenestekøreplan fra 1910'erne er anført, at Fladbro trinbræt er beliggende ved en overkørsel. Der ser ikke ud til at være megen overkørsel ved det sorte trinbræt. Men nærkigger man på kortet, kommer man vel til den konklusion, at trinbrættet ikke kan have ligget andre steder. Mig bekendt blev det røde trinbræt aldrig etableret - DSB har aldrig været glade for trinbrætter på dobbeltsporede strækninger - medmindre, der var niveaufri adgang til begge begge perroner (f.eks. Mosskov, Munkebjerg og Broen). Klik på billedet for højere opløsning. Arkiv: TTDSB-100A BB-420 Landsarkivet for Nørrejylland/Thomas Boberg Nielsen.