gammelt invetar station (Generelt)
Ja, --det var jo noget andet.
Nu står der SFJ på den ene "ting" og vel intet på den anden.
Den første skal nok "dyrkes" lidt mere, inden jeg udtaler mig.
Den anden / nederste er jo ganske rigtigt et "rigtigt" lille omstillingsbord for et antal linier (numre) for, tilsyneladende, 16 numre/omstillingsmuligheder.
SFJ: Er vi ikke derhenne, at det kunne være et omstillingsbord fra f. eks. deres hovedkontor i Odense inden overtagelsen i 1948 ??? Selv en større station som Svendborg har næppe haft brug for 16 omstillingsmuligheder.
Skulle det ikke være SFJ, så et tilsvarende hovedkontor fra en eller et par af de nordfynske privatbaner.
-------
Trist udseende -- Du har en stor opgave foran dig, hvis der skal kunne genskabes noget seværdigt.
-------
Hvor der på andre tilsvarende apparater ville ses fire sæt "forbindelsesledninger" med et par "jack-stik" i hver ende, er omstillingen her tilsyneladende klaret via de tryknøgler, der ses både på apparatets facade, og selve omstillingsbordet.
I nederste højre hjørne (når billedet ses retvendt) ses en mindre skive med hul, formentlig til håndsvinget med hvilket telefondamen (m/k) frembragte ringestrømmen ved omstillingen til lokalabonnenten, samtidig med, at hun(han) trykkede på den sorte "fællesknap " midt på den lodrette facade.
Klapperne på øverste del af facaden faldt ned, hvis en lokalabonnent drejede på håndsvinget og herefter løftede sit telefonrør på sin telefon. Nummeret bag klappen angav, hvilken lokalabonnent der var tale om, og "centralpasseren" gik ind og spurgte formentlig, hvad vedkommende ønskede, hvorefter centralpasseren "skaffede" det ønskede nummer "ude i byen", og satte de to -lokalabonnent og by-abonnent- i forbindelse med hinanden.
Erik V. Pedersen
www.evp.dk