Avatar

Ophugning af LB M 5 i Rudkøbing (+1 foto)

af Morten Flindt Larsen, København K, 22/10 2023, 16:39 (334 dage siden) @ steenth

Ja, der er nogle stykker, men Per og jeg er lidt i tvivl om hvordan det ligger med ophavsretten på dem, jeg ved godt de er fra før 1971, men én/nogen har jo originalerne og dermed vel egentlig også ophavsretten.
Billederne er tilkommet Per ad omveje, så derfor er vi lidt tilbageholden med bare at poste dem :-)
Men nogle enkelte kommer i en særskilt tråd.

Det er kun personen, som har taget billedet, som har ophavsretten på billedet. Ellers dens dens efterkommere eller den det er givet til. Der er oprettet en fond i hans navn, så det ligger nok der. Og de kommer nok ikke efter nogen i dette forum... Forummet formidler jo viden i fondens ånd..

Det gælder forskellige regler for billeder med og uden værkhøjde.

Hvis billederne er fra før 1971, som skrevet, er der ingen ophavsret på dem, når det er amatørbilleder (fotografiske billede). Sådanne har ikke værkhøjde, heller ikke for efterkommere eller andre. Om et billede har værkhøjde kan kun afgøres ved en domstol, og man får næppe en dommer til at erklære værkhøjde på noget så ligegyldigt som amatørbilleder af tog. For kunstneriske billeder, der har værkhøjde, gælder der derimod andre regler.

Hvis billeder er tilkommet "nogen" ad omveje, så kan "nogen" naturligvis fremvise dokumentation for overdragelse af ophavsretten, underskrevet af fotografen. Ellers kan man ikke postulere ophavret til sådanne billeder. Hvem der har negativerne, har ikke noget med ophavsret at gøre, når det drejer sig om amatørfotos, der ikke har værkhøjde. Der findes billeder, som har værkhøjde, hvor negativerne ikke længere eksisterer.

Om en eventuel fond har indflydelse på noget med fotos, må nok afhænge af, om der specifikt står noget om fotografiske negativer i fondens fundats. Gør der ikke det, har de to ting ikke noget med hinanden at gøre.

Hvis der er tale om billeder af værkhøjde, så har rettighedshaverne al mulig ret til at slå ned også på dette forum. At forummet formidler viden i fondens eller fotografens ånd, er ikke andet end en dårlig undskyldning for at begå en lovovertrædelse. Ukendskab til lovgivningen er ikke nogen undskyldning for ulovligheder, så derfor er her et link til Kulturministeriets side om ophavsret til billedkunst og fotografier: https://kum.dk/kulturomraader/vil-du-vide-mere-om-ophavsret/billedkunst-og-fotografier . Så har man lidt at studere, inden man eventuelt bringer sig selv i fedtefadet. Man ved jo aldrig, hvad der bliver bragt for domstolene.

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DB CargoLNJ YM19

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak