Alkoholpolitik før og nu
Faktisk næsten op til årtusindeskiftet (år 2000) var alkohol en almindelig del af samværet og indgik derfor også som en naturlig del ved frokost- og aftenmåltidet, normalt øl og på søn- og helligdage ofte med en snaps (eller flere) til frokost, sild skal jo svømme. Smørrebrød (eller en sammenklappelig) var nok den almindeligste form for frokost for langt de fleste hos både arbejder- som middelklassen.
Ved staten (kender ikke Amter og kommuner, men nok IKKE forskel) var det en almindelig regel ”at man ikke kan beruse sig i tjenesten”, hvilket jo naturligt medførte adskillelige forsøg derpå i visse kredse. Altså tilladt at drikke en øl eller to, men ikke synligt beruset. Så at tage en øl til frokost var overhovedet ikke unaturligt OGSÅ for det kørende personale, hvad enten lokomotivmand eller tjenstgørende i toget, stationen eller signalposten. Det hørte sig til!! Men jo lavere tjenestegrader jo mere almindeligt med ”lidt mere” alkohol i ”Folkestuerne”. Omkring forrige, forrige århundredeskifte tilskønnede man ofte at det kørende personale til om vinteren fik sig noget varm øl at styrke sig på.
Det skulle være ret slemt før end der blev skredet ind og sanktionerne kunne være ”en mulkt” (bøde) eller i grovere tilfælde forflyttelse til anden tjeneste (tjenestemænd). I dag hedder det ”helbredsbetinget” forflyttelse/afsked.
Nogle steder var dog notorisk kendte for at indtagelsen lå ”over normalen”, bl.a. på ”Brok og Virvar” (B&W) samt visse arbejdssjak på DSB værksteder. Ved førstnævnte sted var det ofte så slemt, at hustruerne stod ved båden ved Toldboden om lørdagen og afkrævede manden husholdningspengene, ellers forsvandt hele ugelønnen på vejen hjem. Så ud over det sociale, var alkoholen sandelig også et problem, men ofte lidt overbærende ”han fik sig nok en over tørsten i går, lad ham sove den ud nede bag kedlerne eller i skuret. Han er jo en god mand”. Og husk på at udtrykket ”en fyraftensbajer” var bogstaveligt, det hørte sig naturligt med!!
Man skal dog ikke kimse af ”dengang” for der var et sammenhold arbejdsgrupperne imellem eller hele arbejdspladsen. Og man støttede hinanden på en anden måde end som i dag hvor alle går hvert til sit lige så snart ”fløjten lyder”.
Med venlig hilsen (og skål)
Steffen Dresler
NB: Lad nu være med at tro at folk dinglede rundt p.g.a. alkohol. Det gjorde de IKKE. Langt de fleste fik en bajer eller to og det var så det.