Danmark 1913-15 i farver, med tog, sporvogne og færger, film

af FS1954, 23/6 2023, 09:51 (455 dage siden) @ Michael Deichmann

Der er en hel del at kommentere i denne samling af filmstumper: For det første den noget besynderlige og selvmodsigende titel: "Usynlige farveoptagelser...". Måske skulle jeg nævne, at der stadigvæk findes et oldgammelt fænomen, der hedder ordbøger, som er nyttige at bruge, når man vil oversætte fra fremmede sprog...

Så er der farvevalget. Problemet med farven på de københavnske sporvogne er nævnt, men at den frederiksbergske De Dion Bouton-omnibus er grøn, er også et falsum, og det samme gælder det blå/hvide Dannebrog - det er faktisk den græske flåde, der bruger disse farver i denne kombination (men på en kvadratisk fane).

Flere af klippene viser københavnske motorvogne uden frontskærme. Senest den 1. august 1911 var arbejdet med at montere disse skærme afsluttet, så nogle af filmklippene er derfor ældre end fra 1913.

Dybest set må man kalde filmen for historieforfalskning, og den burde udstyres med advarsler om at tro på den - fuldt ud. Rent teknisk er den til gengæld flot, men man skal som bekendt ikke tro på alt, hvad man hører - og ser! Men denne film er jo åbenbart usynlig, så måske er der bare tale om en fiktion...

Her er et eksempel på en vellykket og historisk korrekt farvelægning af et billede fra 1901, en af de første, elektriske motorvogne i København.

[image]

Billedet stammer fra værket "100 år sporveje i København", udgivet i 1963 af Københavns Sporveje.

Med venlig hilsen,
Flemming Søeborg

--
FS1954


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak