Danmark 1920 i farver, med tog, sporvogne og færger, film

af Steffen Dresler, 22/6 2023, 20:30 (456 dage siden) @ Amagerbanen

Lyd til gamle stumfilmsoptagelser eller redigering af lyd i forbindelse med moderne nye optagelser, er et problem, da – hvis ikke et historisk værk – bliver gennemført på et lydlaboratorie. Og OFTE vil der ikke være professionelle (med hensyn til lydtype eller viden derom) tilstede og man bruger nogle standard lyd programmer. Det er her selve lydkvaliteten og mindre den så korrekte lydgengivelse der tæller.

Prøv at lytte næsten gang du f.eks. ser en film med krigsoptagelser nye som gamle, eller for den sags skyld nye spillefilm. Hvis du ser en kampvogn køre, er det næste sikkert som amen i kirken, at lyden er en Rolls-Royce Meteor motor, altså ”snuppet” fra en Centurion kampvogn, selv i amerikanske film anvendes denne lyd. Flyvemaskiner – hvis ikke lige ”en jetter” igen engelsk lyd, nemlig (igen) Rolls-Royce Merlin, den der sad i Hurricane/Spitfire jagere og Lancaster bombefly. Dykker et fly eller styrter det, er det lyden fra den tyske styrtbomber Junkers JU 87 Stuka. De havde nemlig af psykologiske årsager (skræmme) to stk. propeldrevne sirener (Jericho-Gerät) monteret på forkanten af understellets beskyttelses plader. De kunne aktiveres af piloten under dyk. Og helikoptere ”klapre”, lyden er fra en ”Vietnamtaxi” Bell UH1, altså næsten 50 til 60 år gamle lyde til en moderne helo.

Lokomotivfløjter er ofte den tyske (enhedstyperne) eller i uheldigste fald amerikanske. De små danske er ikke i arkiverne.

Og sådan er der jo så meget, men de fleste vil nok ikke bemærke det, for sådan har det jo altid lydt på film, ikke sandt?

Dog er der en ting som kan (bandeord) mig af og det er den udprægede anvendelse af fuldstændigt forkert anvendte kulisser i mange nye danske historiske film. Af økonomiske årsager og plads, tager man ned i filmstudierne i Babelsberg ved Berlin og anvender kulisserne der. Næste gang du ser Citronen og Flammen, bemærk de flotte facader og gader, hvor København er henlagt til Berlin, øv, øv, når man nu ellers gør sig umage.

Steff

NB: Sporvogne hyler i alle kurver, men der må man åbenbart anvende lyden fra letbanen i Odense, sorry;-) !


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak