Avatar

Povl Kjær-Larsens billedsamling

af Morten Flindt Larsen, København K, 7/4 2023, 13:19 (532 dage siden) @ UTJ

Hej Jernbanens læsere

Det bringer et interessant spørgsmål frem.
Hvor kan man anbringe eller donere sit private jernbane billedsamling så den sikres for eftertiden?
Jeg har selv en samling af egne farve slides fra danske jernbaner optaget i tidsrummet 1974-1993, hvorefter jeg flyttede til udlandet. Det er ikke en stor samling vel en 1500 billeder hvoraf nogle også kan findes på Jernbanen. Derudover også mange fra udlandet primært damp fra Europa.
Min filosofi er at billeder skal deles. Hvis de gemmes være i en skuffe eller arkiv, hvorfor have billederne overhovedet?

Jeg har tidligere henvendt mig til Jernbanemuseet som ikke har svaret tilbage. Jeg tænker vel også at min beskedne samling med nyere billeder nok ikke har museets interesse.
Men hvor så?
Jeg er tilbageholdende med at donere mine billeder til DJK hvor jeg har indtrykket af at deres store samling kun bruges til egne kommercielle interesser.
Så er der den nye BaneBasen men den har ikke vist sin flyvefærdighed endnu.
Og som Jan også nævner er det ikke anbefalelsværdigt at donere til en privatperson hvor man ikke ved hvad der skier med samlingen.

Nogle kommentarer eller forslag?
Mvh Steen


Jeg er sikker på at "Banebasens" folk gerne vil hjælpe. Problemet er at der ikke er generel forståelse for billeder med udenlandske motiver og motover der ikke snævert har med jernbane at gøre. Dermed bliver samlinger delt op og dermed går det vigtigste arkivprincip om proveniens (herkomst/oprindelse) og sammenhæng i stykker. Det skal dog siges at uden initiativerne omkring Banebasen til bevaring var intet samlet sket for bevarelse af fotomateriale. Det er kommet langt og opbevaring, scanning og tilgængeliggørelse er også i proces. Man kan altid diskutere og kritisere, men generelt fungerer det på et helt andet niveau end man blot for ti år siden kunne forestille sig, inkl jernbanemuseet, som der er positiv kontakt med uden at det dermed er etableret egentligt samarbejde.

Hvad angår bevaring og sikring af det fotografiske materiale, så synes jeg, at det, at det er særdeles positivt nyt at erfare, at Banebasen ligesom Danmarks Jernbanemuseum bruger økonomiske midler på at ompakke sit billedmateriale til syrefri kuverter/lommer/kasser og på at langtidsopbevare materialerne i temperaturstyrede og brandsikre lokaler, så den ellers uundgåelige nedbrydning af billederne standses/bremses. Thumbs up for det!

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

IC4 - Et studie i en skandale

IC4 - Et studie i en skandale. Pris 290 kr.

Læs mere
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak