Julekalenderen 2020, 7. december - EPILOG (+1 OT foto)

af PeterA, 7/12 2020, 13:43 (1384 dage siden) @ Niels Munch

Hej Niels
Åsnen er en vidunderlig smuk sø, og jeg har selv besejlet/kanoteret den talrige gange. Udgangspunktet var netop Ålshult, hvor mine venner ejede huset Mamrelund i en række år. Så dit fine billede af den gamle station vækker absolut gensynsglæde. Området omkring Urshult og de mange frugtplantager er også seværdigt. Broerne for HKJ over Mörrumsåen står også stadig og kan befærdes til fods.

Huseby Bruk er et af Sveriges meget betydelige bruk og har spillet en stor rolle i dansk/svensk historie. De havde et stort kanonstøberi i 1600-tallet, og det er skæbnens ironi, at en stor del af de kanoner danskerne rettede mod svensken i 1600-årene netop var støbt her. Bruket tegnede sig for en meget betydelig del af svensk udenrigshandel og dets nationalprodukt.

Tilbage at se nu er et levende museum med al slags virksomhed indenfor savværk, jernstøberi, landbrug m.m. og et patriarkalsk bruksmiljø med arbejderboliger og brukshandel. Her sælger de for øvrigt en ganske fortræffelig snaps - Oscar IIs Buffetsnaps, som anbefales. Oscar II havde nære relationer til og besøgte bruket. Og så var han jo den konge, der med stor iver har indviet allerflest jernbaner nogen sinde. Oplyst bare for at blive en smule indenfor vort interessefelt.
mvh PeterA


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak