Nexø-banens bygning

af Bent Hansen, 12/11 2024, 22:30 (9 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Hej.

Hvis personen på billedet, der tales om, er ældste Hoffmann-søn, er vi lige vidt. Er har derimod indfødt bornholmer, er billedet nok fra Bornholm.

Hvis billedet er fra en af arbejderne (lokomotivføreren,) kan der være husket forkert. Hvis billedet er fra en Hoffmann-bog, og der står Bryrupbanen på billedet, så er det jo nok fra Bryrupbanen.

Stengærder. I min barndom var stengærder til stede i Østjylland. De forsvandt med mejetærskeren, da markerne skulle være større af hensyn til økonomien. På Bornholm plejede de indfødte at smide stenene i en klippeløkke. På Neksøkanten, hvor der var sandsten, var gærder almindelige, men stenene her er ikke sandsten?

Bryrupbanen lå overvejende i Østjylland, altså i området med moræne og sten og ikke på Vestjyllands hedesletter. I min have på Basageren i Nr. Bjert har 50 generationer af bønder samlet sten, og jeg samler stadig sten i haven nu på halvtredsindstyvende år.

Hvordan billedet er kommer til Bornholm/Bryrup er sket med Hoffmanns lokomotivfører/fyrbøder, der normalt var faglærte folk, som entreprenøren som regel tog med sig fra arbejde til arbejde.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Veterantog kalenderContecRail
Assens Sukkerfabrik
Assens Sukkerfabrik

De danske Sukkerfabrikker opførte i 1883-84 Assens Sukkerfabrik, der i over 100 år var en stor og vigtig arbejdsplads i Assens. Læs i denne artikel om fabrikkens historie med fokus på roebanesystemet og de lokomotiver, der befarede det.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak