Avatar

DSB D 875 i Odense? OT, lidt om byggested for lokomotivet!

af Morten Flindt Larsen, København K, 17/9 2024, 16:27 (65 dage siden) @ Steffen Dresler

Perception er jo bl.a. hvordan man opfatter/ser en ting, her et billede! For nogen bemærker straks, at billedet er fotograferet i Århus og andre – muligvis Morten F. – konstaterer, at det er en ”Baldwin” i USA bygget maskine. Og hvordan nu det?

Hvis man ser på tenderen, er nittehovederne på tenderen ikke planslebne, hvilket jo normalt blev gennemført på alle andre af DSB mere moderne damplokomotiver. Men i ”Baldwin” egen byggevejledning står ganske tydeligt, at det skal de ikke. Yderligere er ”fabrikspladen”, som for bl.a. litra J, A, G, F, K, C og D, ikke støbt ind i hjulskærmene og fabriksnummer hugget ind på en dertil planslebet flade. Baldwin maskinerne havde en ”rigtig” lille – her rund - fabriksplade, men påskruet ”røgkammer støtten” og ikke som ellers, påskruet cylinderbeklædningen. Hvis man ser tydeligt efter, kan den runde plade lige skimtes mellem de to vandrette rørforbindelser næsten helt fremme ved Trykluft pumpen.

Og nej, købet var ikke et resultat af de dansk vestindiske øer, men fordi USA kunne levere materiel, hvad de normale leverandører i Tyskland ikke kunne p.g.a. følgerne af 1. verdenskrig. Og midlerne herfor, var afsat før salget af øerne og ikke nævnt overhovedet i salgs-/købs aftalen USA og Danmark imellem.

Så et billede viser andet end det lige der spørges om engang imellem. Og derfor er det lille udtryk med "at et billede viser ofte mere end ord" også her korrekt. Gå på jagt i viste billeder og man finder ofte overraskelser.

Herunder fabriksplade fra et Baldwin lokomotiv, ej litra D.
[image]

Steff

Stedet hvor et foto er taget er ligesom fx litra og numre, evt. tognumre, personnavne og fotodatoen (og fotografens navn aht. ophavsretten) er af betydning for fremfinding af et foto. Oplysninger om fx hvor lokomotivet er bygget eller ombygget, hvilket tog det kørte samme dags formiddag og hvad lokomotivføreren fik til frokost dagen forinden er derimod er sekundære informationer, som ikke hører hjemme i en billeddatabase men i en bog eller på en hjemmeside. Sådanne oplysninger vil tænkende mennesker aldrig bruge som søgekriterier i en billeddatabase. Her drejer det sig om at registrere det, som man direkte kan SE på billedet og ikke alt muligt ligegyldigt "udenoms". Og ja, det afhænger af "øjet der ser", hvilket kan være et problem, hvis "øjet der ser" ikke evner at skelne væsentligt fra uvæsentligt og tror, at en billeddatabase er det samme som en hjemmeside. Registrator skal fokusere på nogle få grundlæggende, forud definerede oplysninger og ikke at lege hjemmesideforfatter a la arkiv.dk, hvor der ofte mangler de fornødne oplysninger men til gengæld står stolpe op og stolpe ned om alt muligt andet, som ikke har noget med billedet at gøre. Den slags oplysninger må man skrive/finde et andet sted.

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak