Avatar

Edit: Gæt en indkørsel - nu med ekstra scan

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 24/6 2024, 22:40 (75 dage siden) @ Martin Wilde

Citat: Ser man rigtig godt efter, kan man se, at der til højre for armsignalet er placeret et rangergrænsemærke med front mod fotografen. Dét rangergrænsemærke gælder rangertræk fra Grindsted, og afslører for ikke-stedkendte, at det vi ser på billedet, ikke er en dobbeltsporet jernbane..

Tillad mig et spørgsmål: For da jeg lærte SR, vendte et rangergrænsemærke altid ind mod stationen, for at vise rangertræk på stationen, hvor langt ud mod strækningen, der må rangeres.
Ligeledes lærte jeg, at hvis et fast mærke, der på en prik ligner et rangergrænsemærke men vender ud mod strækningen, så er det et stationsgrænsemærke. Det viser lokomotivføreren, hvor toget skal standse, når det nærmer sig en station at uden denne har et I-signal placeret ved stationsgrænsen. Man kunne bl.a. finde et stationsgrænsemærke på Lunderskov Station ved venstrespor fra Vamdrup. Her ligger de to spor jo noget adskilt.
Martin

Kære Martin

Skørping station havde - i lighed med Lunderskov - et tilsvarende mærke ved stationsgrænsen mod nord. Det var møntet på tog ad venstre spor i køreretningen Støvring-Skørping. Det var, som jeg husker det, endda belyst. Også i Skørping skyldtes mærket, at de to spor lå lidt væk fra hinanden. Mærket blev senere erstattet af et indkørselssignal (der vistnok slet ikke kan vise indkørsel(?)).

Mærket i Bramming indikerer "rangergrænsen" - sådan er der i hvert fald benævnt i instruksen for godsbanen Bramming-Grindsted. Her er et link til jomfruudgaven af 6. januar 1975:

https://thomas-boberg-nielsen.s3.eu-central-1.amazonaws.com/Jernbane/Sikkerhedsinstruks...

Jeg er enig med Lars i, at der på billedet også kan ses et mærke, der vender indad mod stationen. Jeg forsøger om lidt at bidrage med et scan.

Bedste hilsner

Thomas

Edit: Hermed et scan i højere opløsning. I rød cirkel til højre mærket, der vender ud mod godsbanen. I rød cirkel til venstre bagsiden af mærke, der vender ind mod Bramming station:

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak