Ukendt fabrik - muligvis teglværk

af Bent Hansen, 3/5 2023, 10:24 (580 dage siden) @ Bent Hansen

Hej.

Cementfabrikker brugte den type ovne, som man i Ålborg gerne vil kalde en højovn. Det gjorde de i perioden hvor værkerne var gået over til Portland-metoden og indtil roterovnene var enerådende. Rørdal havde sådanne ovne, men mange flere. De havde dog næppe dengang normalspor. Lagerdorf ved Itzehoe havde også sådanne ovnhuse, men også her mange flere. Øks Cementfabrik i Nørre Sundby har jeg aldrig set fotos fra, men de havde Krauss-lokomotiver. De øvrige dansk ecementfabrikker havde enten ikke normalspor eller landskabet ligner ikke. (DAC i Nørre Sundby.)

Ovntypen anvendtes også af kalkværker, men ingen danske kalkværker ser så store ud måske bortset far Fakse, hvad kortet ikke viser.

Ovntypen anvendtes endvidere til jernudsmeltning. I Bergslagen og i Dalerne var der mange små hytter (smelteværker.) Også i ved træindustrier i Sverige, hvor man fyrede med tørv, fandt man undertiden i mosen myremalm, her kaldet sømalm. Denne kunne omkring århundredeskiftet udsmeltes i sådanne ovne.

Nu ser jeg så, at en svensker mener jernværket i Borlänge under opførelse. Billederne kunne godt se ud til at være et ungdomsbillede fra netop Borlänge. Flere træindustrier med malmproduktion havde O&K-lokomotiver, der ligner. De smalsporede Tf-lignende vogne fandtes også i Borlänge, og ikke mange andre steder, hvor jeg har fotos.

Mon ikke kortet er bestemt?

Jeg vedlægger et par fotos af lignende ovne til orientering:

Rørdals ovnhus i 1890’erne, men med flere ovne end på postkortet. Der er ikke angivet kilde ved billedet.
[image]

Kalkovne på Fakse Kalkværk fra før roterovnene. Der er hverken angivet tid eller kilde ved billedet.
[image]

Selv om jeg har besøgt flere svenske træindustrier med jernproduktion og svenske jernværker blandt andet det i Borlänge, har jeg ikke brugbare ældre billeder derfra

Alle fotos fra min samling.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

ContecRail
... og så kommer toget, Trine
... og så kommer toget, Trine

Dette hæfte på 48 sider udkom i 1972 på Signalpostens forlag. Undertitlen er ´en baneveterans erindringer fra Als og Sundeved´ og er baseret på dagbogsnotater fra Stationsforstander S. S. Nielsen, Sønderborg. Hæftet er i pdf-format og fylder 16 Mb.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak