Museum station i Mdina/Rabat (epilog med 2 fotos)

af Niels Munch, 23/10 2022, 14:20 (686 dage siden) @ Tommy Nilsson
redigeret af Niels Munch, 23/10 2022, 14:48

Tak for de aktuelle fotos, Tommy.

Jeg kvitterer med et par ældre:

[image]Museum Station, lokomotivet har løbet om, og toget er klar til afgang mod Valletta, ca. 1918 (postkort, Malta Bay-Retro).

Maskinen er ét af fire 1C2T lokomotiver, Beyer Peacock leverede i perioden 1895 - 1905 (nr. 7 - 10, f.nr. 3678, 3852, 4162 og 4719). Bebyggelsen i baggrunden er Mtarfa, der med kaserne og militærhospital var anledning til banens forlængelse i tunnel tværs under den gamle hovedstad Mdina/Rabat.

Og nu til hovedstaden Valletta i banens anden ende - med et blik på busserne, der udkonkurrerede såvel sporvej som bane:

[image]Den centrale busstation ved The Triton Fountain (fra 1959) og King's Gate i Valletta, engang i 1960'erne (postkort, Malta Bay-Retro).

Byporten King's Gate (Porta Reale) t.v. i billedet er opført i 1965 som erstatning for et smukt, gammelt bygningsværk fra 1853. I bymuren t.h. for adgangsvejen ses tunnelmundingen til Valletta Station, som lå på/10,7 m under det her åbne areal bag muren. Jernbaneroen, du har fotograferet, og som fører over fæstningsgraven fra stationen til den 900 m lange Floriana-tunnel, var i h.t. militærets krav oprindelig opført som en trækonstruktion, der imidlertid rådnede og blev erstattet af den i sten.

Både tunnelerne i Mdina/Rabat og Valletta/Floriana blev under 2VK anvendt som beskyttelsesrum, idet Malta som flådebase og allieret militært støttepunkt især i f.t. Afrika-felttoget særdeles ofte var bombemål for aksemagterne. Allerede i 1940 blærede Mussolini sig med, at hans luftstyrker havde sat Malta Railway ud af spillet - 9 år efter banens nedlæggelse!

I en boghandel i Old Bakery Street købte jeg den læseværdige bog "The Malta Railway" af J. Bonnici og M. Cassar; så var godnat-læsningen sikret. Forfatterparret har også udgivet bøgerne "The Malta Buses" og "The Malta Tramway and the Barracca Lift" samt nogle ikke-trafikorienterede bøger om denne stærkt historiemættede ø næppe større end Als.

Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak