"Betjeningssystem" sidespor på fri bane, TMM

af Lars Henning Jensen, 27/12 2020, 22:08 (1475 dage siden) @ Søren Johannessen

Hej Thomas

Ja, der fandtes instruksmateriale, så vidt jeg husker i SIN V. Men jeg har desværre for længst udskiftet siderne i min udgave... ;-) - desuden har jeg ikke adgang til en scanner.
Men du ved sikkert bedre end jeg hvor alle historiske udgaver kan findes på nettet.
Jeg ville søge i udgaver fra ca. 1990-95.
Og nej, det var ikke almindelige 76E-telefoner som nogle mener. Det var en særlig udgave (såkaldte printertelefoner), der var i samme stil, men var noget bredere, idet der var indbygget en termo-printer til højre for tastaturet. Jeg mener at der bl a stod printertelefoner i både Ab, Øster Doense og Hb m fl.
Udstyret blev brugt til andet end sidespor på strk. Rd-Ab, bl a til div. fejlmeldinger, “ude af normalstilling”, samt bortkobling af automatisk tænding for en række ovk. Endvidere formelding til en række af daværende stationer på strækningen. Sidesporene kunne oplåses via udstyret, hvorved dækningssignalerne blev slået på stop.
Årsagen til at vi benyttede det såkaldte TMM-udstyr, der var udviklet af det daværende JTAS til fjernstyring af f eks pumper, vandværker og vindmøller, var at strækningen var en af de allersidste hvor vi ikke havde eget DSB-strækningskabel til rådighed til vores normale løsninger for den slags kommunikation mod fri bane. Udstyret kunne enten køres som “dial-up”, d v s via en alm. abb.-linie, eller via en fast opkoblet, lejet linie.
Jeg har mere indsigt i det tekniske, end i det trafikale, men spørg endelig, hvis der er noget du vil vide. Jeg har vist stadig manualer og reservedele i kælderen... :-)

Mvh
Søren


Nåe, så huskede jeg ikke helt forkert ;-)

Jeg har selv oplevet salig otass S.P. Laursen (dengang godt nok avanceret til tkl) betjene telefonapparatet i Hobro under afvigelse af talrige eder og forbandelser - og der skulle godt nok mange tastetryk til, med mange muligheder for fejltastning ...
Men systemet som sådant var da vældig smart og enkelt, hvilket S.P. utvivlsomt også var enig i, men for ham hvor tankerne ofte var lysår forud for pegefingeren, var det lidt af en udfordring :-)

Mh
LH

PS: Tak, Søren, for den tekniske redegørelse!
I øvrigt: Var det en termoprinter? Jeg erindrer den som en lille matrixprinter, men har kun betragtet den i brug, ikke "haft fingrene i teknikken" ...


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Broer og baner til Frederikssund

Broer og baner til Frederikssund. Pris 340 kr.

Læs mere

Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak