En 1947-gætter
Jeg aner ikke, hvad det reelt er, vi ser på 1954-luftfotoet. Men jeg gætter på, at der mod øst er tale om en kridtgrav. Ved jernbanestrækningen Nørresundby-Frederikshavn ser vi to fabriksanlæg, hvoraf det nordlige ser ud til at have forbindelse med sidesporet på fri bane. Det ser ikke ud til, at det sydlige fabriksanlæg har forbindelse til sidesporet, selv om sidesporet løber tæt forbi bygningen.Jeg har prøvet at finde ud af, om der er tale om noget cement-produktion (kræver vist nok både kridt og ler), eller et kalkværk, eller et teglværk (kræver vist nok "kun" ler); men kan ikke rigtig finde noget, idet der i området var flere teglværker og kridtgrave og det er svært at finde ud af, hvad der var hvad.
Cement kræver ganske rigtigt kridt og ler (og i nyere tid desuden flyveaske), men det hentes jo ikke samme sted, så Aalborg-egnen er spækket med råstofgrave af alskens art.
Men det er nu ikke så svært at finde ud af hvad der var hvad : "Geologi i Aalborgområdet", DGU, 1987, er et must for alle der interesserer sig for råstofudnyttelse (herunder smalsporsbaner ) omkring Aalborg.
Den aktuelle grav er en undtagelse fra reglen, idet den svjh ikke er omtalt. Den ses på kortet side 54, men er ikke specifikt nævnt; så det kommer an på om det er grus eller kridt der hentes. Krak-billedet tyder mest på kridt, og så er det formentlig en spæd begyndelse til Dansk Andels Cementfabrik - DAC - dem der senere gravede den store 'Lindholm kridtgrav' - den med højbanen, som flere gange er omtalt herinde.