Avatar

Overkørsel 342 i Randers

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 23/12 2012, 21:58 (4317 dage siden)

Når man kører med tog fra Randers mod nord følger jernbanen det første stykke ud ad Randers station landevejen mod Viborg. I vestenden af Randers station drejer jernbanen mod nord og passerer under Viborgvej i en meget spids vinkel, hvilket gør, at togpassagererne kan få indtryk af nærmest at køre i en tunnel.

Men sådan har det ikke altid været. Før i tiden drejede banen lidt mod syd for så igen at dreje mod nord og krydse Viborgvej i niveau i overkørsel 342.

[image]
Kort der viser den nuværende linieføring samt den tidligere tracé. Overkørsel 342 lå lige vest for Hornbæk Kro.

På Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg har jeg fundet en tegning over overkørslen. Som det fremgår af tegningen ligger vogterhus 104 et stykke fra overkørslen. Det kan skyldes, at der simpelthen ikke har været plads til vogterhuset mellem overkørslen og bækken. Men det kan også skyldes andre - ukendte - årsager, som det kunne være interessant at få afdækket. Det, der især tricker mig, er den betegnelse, man har sat på bygningen ved overkørslen, nemlig ordet "Blokpost". Alle her i herreværelset er jo klar over, at en blokpost er noget helt andet en en "ledvogterhytte".

Klik på tegningen for højere opløsning.

Bemærk: Det geodætiske kort vender "normalt" (nord er opad). DSB-tegningen vender "omvendt" (syd er ca. opad).

[image]
Overkørsel 342. Tegning 12. december 1931, DSB 10. banesektion. Bemærk at der er klokke ved både vogterhuset og "blokposten". Klik på tegningen for højere opløsning. Arkiv: Landsarkivet for Nørrejylland, TTDSB-100A BB-510/Thomas Boberg Nielsen.

Som nogen måske vil vide, er www.randers-aalborg.dk et af mine interesseområder. I den anledning "screener" jeg løbende markedet for gamle postkort og billeder og underligt nok, er der aldrig dukket et billede eller postkort op af overkørsel 342. Overkørslen kan være afbilledet et eller andet sted i litteraturen eller på nettet. Jeg har blot aldrig stødt på den - så vidt jeg husker.

Havde vi et billede af overkørslen, kunne vi sikkert bedre gør os kloge på, om den nævnte "Blokpost" reelt var en blokpost med deraf følgende sikkerhedsmæssig funktion eller om der i virkeligheden bare er tale om en ledvogterhytte. Men det er sjældent at se en sådan "fejl" på en officiel DSB-tegning.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak