Billeder Vodskov Hørby Østervrå banen med Niels Peter Brun.

af Bent Hansen, 20/1 2014, 10:07 (4009 dage siden) @ Allan

Det tredje foto i indlægget interesserer mig stadig. Jeg ved stadig ikke, hvad det forestiller. Jeg tænker, at manden på billedet ikke er langt væk hjemmefra, hvilket vil sige i nærheden af Vodskov - Østervrå. Personerne er i arbejdstøj.

Jeg er ikke lokalkendt på de kanter, så jeg ved ikke, hvad det er for en grav, vi ser. Den forekommer mig stor, og der kører gravemaskine på spor langs kanten. Nær VØ lå teglværker, men ikke med så store grave. Det må lokalkendte kunne svare på. Om graven er vandfyldt på fotoet, ved jeg ikke. Det troede jeg først, men jeg er ikke helt sikker. Det må billedejeren kunne se? Når det betyder noget, er det fordi der nær Ålborg ligger kridtgrave i den størrelse med spor til gravemaskiner langs kanten. Hvis der er vand i graven, kan det forklare, hvorfor vi ikke ser hvidt kridt i bunden. I Ålborgområdet var der på den tid, vi i øvrigt heller ikke kender nøjagtigt, følgende store grave: Rørdal, Strøyberg, Norden, Danmark, Dansk Andels Cement (DAC) og ØK.

Nærmest Vodskov lå DACs grave. Her var gravemaskine på overjorden, og denne skulle jo køres væk. Kalken gik mest via en hængebane ind til værket på havnen i Nr. Sundby. I bunden af graven var der også spor til indkøring af kalk til hængebanen.

DAC havde fire akkumulatorlokomotiver fra Århus Maskinfabrik, men det er ikke nogen af dem, vi ser er. De kørte også mest på havnen til udskibning. Desuden havde DAC en normalsporet Deutz til rangering mellem Nr. Sundby og fabrikken. Endvidere kendes to ikke ens og formentlig Deutz i smalspor fra haven eller fra ubestemmelige lokaliteter. Lokomotivet, vi ser i indlægget her, er ikke en Deutz. De havde kobbelstænger og indvendig ramme, mens lokomotivet på billedet har en ramme, der flugter med hjulene. Lokomotivet på billedet har intet førerhus. Nok en førerplads, mens lokomotiverne på mine billeder fra DAC har førerhus, det der kaldes åbnet førerhus. Dette kan selvfølgelig i jernbanen.dks billede være faldet af, men stadig mangler kobbelstængerne. Hullerne i motordækket ses ikke mine billeder fra DAC, formentlig fordi de er for små og utydelige.

Det generer mig dog voldsomt, at der ikke ses kalk på billedet. På gamle billeder af graven ses dog også jord og skov i baggrunden ved DACs grav.

Ud fra en betragtning af, at jeg ikke behøver at have foto af alt i min samling, vil jeg forsigtigt spørge lokalkendte, om der så sådan ud omkring DACs grav på et tidspunkt. I dag er graven sø, og området er bebygget med parcelhuse, mener jeg.
Bent Hansen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak