VVGJ stationer (Billedegætterier)
Tommy,
Østerby har fået helt nyt tag og ligner sand for dyden ikke nogle af de øvrige (Billund eller Løvlund) stationer.
VVGJ's driftsøkonomiske problem har vi sådan set indirekte været inde på. Banen blev lagt gennem Ådalen for at tilgodese den private aktionær (De forenede Papirfabrikker), som jo - jf. tidligere indlæg - havde en åbenbar interesse i at få banen forbi deres fabrikker.
Landevejen mellem Vejle og Vandel går "oppe" på bakken, hvor man også finder de betydelige landsbyer Bredsten og Nørup, som var "hovedstæder" i de sognekommuner, som fik "glæde" af banen i ådalen - Haraldskær Fabrik, (Vingsted ligger syd for åen og dermed lige akurat inde i Ødsted sogn) og Ravning lå i Bredsten Sogn og Lihmskov station i Nørup Sogn. Hvis banen skulle have været igennem de store landsbyer, skulle den have været ført op af Kærbølling Bakke, men jeg er af den opfattelse at stigningen ville have været for stor og der ville skulle have været lavet betydelige jordarbejder (og meget større end dem, som var nødvendige for at føre banen op fra Lihmskov over Bindeballe til Randbøl).
Selv om der kom en bane og stationer til, så kom der - som du så - ikke nogen nævneværdig bymæssig bebyggelse overhovedet:
Ved Haraldskær fabrik opstod der en vis bebyggelse og der var en brugs, som lukkede engang midt i 70'erne. Så vidt jeg husker overlevede den faktisk brugsen, som lå på Kærbølling Bakke (hvor der i dag er antikvitetshandel). Her har fabrikken naturligvis også "hjulpet" til med at skabe et samfund. Siden var der i øvrigt et muslingekogeri, som lukkede engang i 90'erne.
Vingsted fik, så vidt jeg husker, ingen købmand eller brugs. Men De Danske Gymnastik og Idrætsforeninger havde allerede et anlæg med bl.a. et svømmestadion i 30'erne i Vingsted. De Danske Skytteforeninger havde også skydebaner her. Det sidste har nok været med til at skabe en vis aktivetet fra Værnemagtens side under besættelsen. Tyskerne etablerede i øvrigt en fabrik til reparation af flymotorer i den gamle kartoffelmelsfabrik, som stadig findes overfor stationen. Både gymnastik- og skytteforeningerne er stadig aktive i Vingsted.
I 1897 byggede en entreprenant købmand en butik lige ved Ravning station, men den måtte lukke få år efter. Da jeg var dreng eksisterede byningen stadig og havde den typiske hjørneindgang, som man kan opleve på butikker fra den tid. Over døren var der plads til et skilt. Købmandsforretningen er nu revet ned og der er bygget et bjælkehus på grunden.
I Lihmskov skete der slet ingen ting.
Med venlig hilsen
O. L. Nielsen