Jernbaneartikler på Jernbanen.dk
Her er historien om de virksomheder, der blev etableret ved Vassingerød i Nordsjælland i begyndelsen af forrige århundrede: Farum teglværker, Farum kalkværk, Farum kalkbrud, Sten- og gruskompagniet, Nymølle mv. Læs også om den normalsporede Lillerød-Farum Banen og dens lokomotiver.

Indholdsfortegnelse
Historien
Helt tilbage under Frederik II (1534-1588) blev der gravet kalk i området ved Vassingerød i Nordsjælland. Både Kronborg slot, Frederiksborg slot og Roskilde domkirke skulle efter sigende indeholde kalk fra Vassingerød. Udover kalk har der også gennem tiden været udgravet store mængder af grus og sten, der blev leveret overalt på Sjælland. Udvindingen af kalk stoppede på et tidspunkt på grund af for høje transportomkostninger.I 1893 anlagdes Farum Kalkværk. Et selskab i København købte ejendommen Nymøllegaard i Uggeløse sogn med tilhørende jorder. Kalkovnen, der kunne rumme 100 tønder kalk, kom i gang i november samme år.
I efteråret 1896 omdannedes kalkværket til et nyt aktieselskab, Farum Kalkbrud A/S, og et nyt brud blev åbnet samtidig med, at et smalsporanlæg blev anlagt. Til ophaling af tipvogne fra bruddet, anskaffedes dampspil samt en skærve knusningsmaskine, da der var betydelige mængder granit, der kunne udvindes og omdannes til skærver. Endvidere opførtes en større ringovn, da den oprindelige ikke kunne klare den stigende efterspørgsel.
Transporten af kalk og grus fra værket var et stort problem med små, langsomme og dyre hestevogne. På et regnskabsår (1898-99) kørtes der fra kalkværket 500 vognladninger kalk til Lillerød station, og derfra hentedes 200 vognladninger kul til brug på værket.
I 1897 forsøgte Farum Kalkbrud A/S at få gravet en 2 kilometer lang kanal fra kalkværket til Farum sø, men kalkbruddets transportproblem blev løst på en helt anden måde. Man valgte i stedet at bygge en 7 kilometer lang normalsporet jernbane til DSB stationen i Lillerød (i dag Allerød). Normalspor blev valgt, så man undgik at skulle omlæsse samtlige vogne i Lillerød.
Et konsortie med overretssagfører Amdrup i spidsen, havde begyndt forhandlingerne med DSB i oktober 1899, men overenskomsten blev ikke underskrevet før 25. oktober 1900. Amdrup underskrev både for interessentskabet Lillerød-Farum Banen og for Farum Kalkbrud.
Anlægget af Lillerød-Farum Banen blev forestået af ingeniørkaptajn J. F. Brandt, der tidligere havde haft med jernbaneanlæg at gøre, og kunne åbne i oktober 1900. Ved Lillerød station havde kalkværket et omløbsspor syd for stationen, men ellers ingen andre anlæg. Kalkbanen fortsatte mod vest gennem statsskoven til Høveltsbjerg, hvor kalkværkets store grusgrav var beliggende, og herfra fortsattes mod sydvest til kalkværkets bygninger og arealer ved Nymølle.
Til at varetage driften på Lillerød-Farum Banen indkøbtes et antal brugte damplokomotiver (se lokomotivlisten) samt et antal almindelige grusvogne. Til transport af arbejdere til og fra værket byggedes et par primitive personvogne.
DSB var i begyndelsen af 1900-tallet i gang med mange store anlægsarbejder, og skulle bruge store mængder grus som man købte hos Farum Kalkbrud til 1,50 kr. pr. kubikmeter. Muligvis på grund af dette, skiftede firmaet navn til Sten- og Gruskompagniet, Nymølle.
Farum Kalkbrud andrager om tilladelse til at lægge et tipvognsspor. Tillodes under forbehold af Indenrigsministeriets samtykke på de af vejinspektøren foreslåede vilkår med tilføjende, at overførsel af tipvogne over vejen efter solnedgang og før solopgang samt ved dampkraft er forbudt.
Aktieselskabet Farum Kalkværk er ifølge Socialdemokraten bleven opløst saaledes at et Konsortium ved Navn "Sten og Gruskompagniet" overtager alle Ejendele mod at betale Gælden og udbetale Aktionærerne 2% af Aktiekapitalen.
Den 19. april 1906 åbnede den nye Slangerupbane (KSB) og den kom bogstavelig talt på tværs af Lillerød-Farum Banen. Der blev etableret en krydsning af KSB-sporet samt et 600 meter langt sidespor fra Nymølle til den nyanlagte KSB station i Vassingerød. Med den nye tilslutning til Vassingerød station var der ikke længere behov for tilslutningen til Lillerød, og man forsøgte - uden held - at sælge banen til DSB. Resultatet blev at overenskomsten med DSB om kalkbanens tilslutning i Lillerød blev opsagt pr. 1. januar 1907, og nogle år senere blev sporet fra Lillerød til Høveltsbjerg optaget. Sporet fra Høveltsbjerg til Vassingerød var der fortsat brug for, til transport af grus fra grusgraven i Høveltsbjerg.
Vest for Vassingerød station udgik et 800 meter langt sidespor fra fri bane til en omladestation med en rampe, hvortil der var indført et 800 mm smalspor fra en nordligere beliggende grusgrav. I Nymølle var der omløbsspor, opstillingsspor og en to-sporet remise. Derudover fandtes et stort 800 mm spornet. Ejerskabet af såvel teglværk som kalk- og grusgrav skiftede i 1917 fra Københavns Mørtelværker til Frederiksholms tegl- og kalkværker.
Da såvel lergrav som grusgrav ved Høveltsbjerg var tømt, blev normalsporet Høveltsbjerg-Nymølle optaget i 1935, og der var nu kun normalspor til Vassingerød station.
Da jeg kom hertil fra København i begyndelsen af 30´erne, var det et helt ufatteligt slid at arbejde i en grusgrav. Men folk tog det med glæde, for der var ikke andet at få. Ældre arbejdere var ofte så forslæbte, at de ikke magtede at rette hænderne ud, og ryggen på dem var helt kroget. Der skete mange alvorlige ulykker i grusgravene, og småuheld kunne næsten ikke undgås. Så fik man en hånd læderet mellem to tipvogne; så væltede en vogn under farten, og man måtte hoppe for livet... Var man ikke hele tiden vågen og på spring, blev man ikke gammel på den arbejdsplads!
På Farum Kalk- og Teglværk skete i går et uheld idet en rangermaskine med otte læssede tipvogne kørte ned ad den 10 meter høje skråning på tippen. Uheldet skyldtes svigtende bremser. Føreren af maskinen nåede i sidste øjeblik at springe af. Ud over materiel skade skete intet, men et stort arbejde følger efter, inden maskinen og vognene kan bjerges på ret køl igen.
Farum kalkbrud lukkede i 1943 på grund af problemer med at skaffe brændsel og nedslidt maskineri, og kom ikke i gang igen efter krigen.
Efter anden verdenskrig var de oprindelige grusgrave ved Nymølle ved at være tømt, og Farum Sten- og Gruskompani - som firmaet nu hed - åbnede en ny grusgrav nord for landevejen Farum-Slangerup. Her udgravede man lige så meget grus i de følgende 15 år, som man havde udgravet på 50 år i de gamle grave.
I 1954 blev KSB afkortet til Farum (efter at være overtaget af DSB i 1948), og strækningen Farum-Slangerup blev nedlagt. Dermed forsvandt også sidesporet fra Nymølle til Vassingerød station, der dog ikke havde været meget i brug siden 1948, eftersom DSB ikke ville have de private lokomotiver ind på Vassingerød station.
Redegørelse for muligheder for forenkling og billiggørelse af driften på strækningen Farum-Slangerup.
Danske Statsbaner, Generaldirektoratet den 24/5 1950.
Lastbiler besørger en overvejende del af godstransporten i strækningens opland. For eksempel blev i 1949, 80% af produktionen fra sten- og grusgraven i Vassingerød, dvs. ca. 130.000 tons borttransporteret af private lastbiler, mens Slangerupbanen (der har sidespor til graven) kun transporterede ca. 20%, dvs. ca. 30.000 tons.
—
Sten- og grusgraven, der tilhører A/S Farum Sten- og Gruskompagni, er endnu langt fra udtømt. Efter underhånden modtagne oplysninger androg hele produktionen i 1949 ca. 126.000 kubikmeter, dvs. ca. 170.000 tons og man regner med, at en årsproduktion af denne størrelse kan opretholdes endnu i flere årtier (måske i 50 år eller flere).
—
I marts måned 1950 afsendtes fra Vassingerød følgende varearter:
188 tons kalksten til Gørlev
2.850 tons sten og grus til Buddinge
440 tons sten og grus til Nørrebro
—
Opretholdelse af sidesporet til sten- og grusgraven i Vassingerød bør gøres betinget af, at A/S Farum Sten- og Gruskomppagni vil binde sig til en passende jernbanetransport for et længere åremål.
I 1960 meddeltes det, at den sidste rest af trafik på smalspornettet var indstillet. Året efter åbnedes, i den østre grusgrav, Europas største drive-in biograf under navnet Villabyerne Drive-in-Bio. Den eksisterer stadig; nu under navnet Lynge Drive In Bio.
A/S Farum Sten og Gruskompagni eksisterede frem til 2005, hvor virksomheden skiftede navn til Farum Sten & Grus A/S. Som sådan eksisterede den frem til lukningen i 2015.

Annonce for Farum Teglværker 1911
Omkring 1899 opførtes Farum teglværker på en grund umiddelbart nord for Nymøllegård. Værket blev med det samme koblet på Farum Kalkværks 800 mm smalsporsnet og Lillerød-Farum Banen normalspor. Omkring 1908 åbnedes en lergrav ved Høveltsbjerg, og der blev anlagt et normalsporet sidespor fra graven til Lillerød-Farum Banen, således at ler kunne køres direkte til teglværket. I 1943 meddeltes det, at Farum teglværker var lukket, men værket var sandsynligvis lukket allerede i 1930´erne, eftersom der ikke var mere ler tilbage.
Se også filmen Sådan så Danmarks første drive-in-biograf ud fra 1961.
Kilder:
- Samvirke 1966/1
- Tipvognen 1977/3
- Redegørelse fra Danske Statsbaner, Generaldirektoratet d. 24/5 1950
- København-Slangerup Banen, P. Thomassen, 1980
- Slangerupbanen og dens materiel, DJK 1982
- Danmarks minedrift, J. Humlum, 1943
- Bent Hansen, Niels Munch og Peter Andersen
- Jernbanen.dk
- Jernbanearkivalier.dk
- Jernbanekilder.dk
- Danmark set fra luften
- Danmark før og nu
- Evp.dk
Damplokomotiver (normalspor)
Hohenzollern 42, i drift 1899-1902Barcley 213, i drift 1899
Winterthur 156 (GDS III), købt ca 1900
Krauss 2381 (VLJ 3), købt 1916
Krauss 8314, købt som ny 1924
Motorlokomotiver (800 mm)
1. Benzollokomotiv købt fra Tyskland ca 1920. Udrangeret ca 1933.2-3. Fabrikant Lars Nielsens Maskinfabrik, Hundested. Ford-T motor. Bygget 1927 hhv. 1928.
4-5. Fabrikant Lars Nielsens Maskinfabrik, Hundested. Ford-A eller B motor. Bygget 1930.
6-9. Hjemmebygget i Farum med Ford-A eller B motor. Bygget 1930-38.




Billeder og kort

























Stenlejerne på Sjællands Odde A/S
Jernbanebøger
Ingeniøren
Verdens mægtigste mand hader dem: Alligevel sætter elbilsalget ny rekord
Piloter skal bruge mere brændstof og komme for sent: Sådan kan flyrejser blive mindre klimaskadelige
Kawasaki klar med robothest på brint: Snart kan du ride gennem landskabet
Synspunkt: Danske Regioner: Den kollektive trafik skal ikke siloopdeles
Banal fejl sendte tog på kollisionskurs: Spøgelsestog plager lokal jernbane

De danske Sukkerfabrikker
Aktieselskabet De danske Sukkerfabrikker (DdS) blev grundlagt i 1872 af finansmanden etatsråd C. F. Tietgen og blev snart en af Danmarks største virksomheder. Ved at bygge nye og opkøbe eksisterende sukkerfabrikker, fik DdS monopol på sukkerproduktion.
Læs mere
Lokomotivfabrikker
Beyer, Peacock & Co., Manchester, England