Avatar

Bedsted og Vedsted

af Morten Flindt Larsen, København K, 1/10 2014, 22:41 (3505 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Kære Thomas,

Det er oplyst mig af salig Peer Thomassen, som så visseligen ikke var noget egentligt sandhedsvidende, men som dog havde fat i den lange ende med mange ting.

Det forekom af til í gamle dage, at ekspeditionssteder fik ændret navn på grund af forskellige uheldigheder ved det først valgte navn. Man skal i den forbindelse huske på, at stednavnene ikke kun anvendtes af jernbanerne, men også af Postvæsenet, der havde et ord at skulle have sagt.

For Vedsteds vedkommende var forvekslingsmuligheden oplagt, da der på det tidspunkt fandtes hele to DSB-Bedsted'er: Bedsted på Thybanen og Bedsted Løgum på Løgumkloster-Rødekro-strækningen. Bedsted på Thybanen ændrede i øvrigt i 1948 navn til Bedsted Thy. Der var efetr Genforeningen også to Døstrup'er, men her valgte man at hæfte et 'Himmerland' på den ene og et 'Tørninglen' (senere ændret til 'Sønderjylland') på den anden.

Lignende navneændringer er Rungsted til Rungsted Kyst i 1941 (blev i skriftlige sager forvekslet med Ringsted), Valby Langgade ændredes til Langgade i 1946 (folk tog fejl af stationerne), Lillerød ændredes til Allerød i 1952 (blev forvekslet med Hillerød, dog ikke internt blandt jernbanefolk, der konsekvent kaldte Lillerød for 'Lillebitterød').

På privatbanerne er der et eksempel med Bolle (FFJ), der i 1915 blev ændret til Rørholt på grund af forvekslinger med Balle (ETJ), og endelig er der de jo tilfælde, hvor navnet bare var "uheldigt" og uønsket af de lokale beboere. Således blev Paddeborg ændret til Padborg (i 1923).


Med venlig hilsen

M:-)rten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak