Avatar

Silkeborgmotorvejen - Rungstedbanen

af Morten Flindt Larsen, København K, 17/4 2014, 00:46 (3669 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Inden man overhovedet begynder at udrede sådanne navnespørgsmål, er det nok på sin plads at få fastlagt de officielle, af jernbaneselskaberne definerede strækningsbetegnelser. De uofficielle kaldenavne har ingen relevans i en sådan diskussion, da de jo netop er uofficielle og kaldenavne.

For år tilbage indgik banestrækningerne og -selskabernes officielle navne i pensum til faget "Jernbanegeografi" på DSB Skolen og fremgik af DSB's personbefordringsreglement (PR) m.fl. steder, men hvor man finder navnene i dag, må guderne vide. På selveste Banedanmarks hjemmeside, som burde være normgivende, kan jeg kun finde et kort (eller også er navneoversigten godt gemt af vejen). Et eller andet sted virker det symptomatisk på tingenes tilstand, at banestrækningernes officielle navne ikke fremgår af hverken Banedanmarks og DSBs hjemmesider. Måske er de afskiffet?

"De fleste navneændringer (fra f.eks. "Roskildebanen" til "Korsørbanen") er vel sket helt naturligt og uden sværdslag."

Jeg ved ikke, hvad du mener med "naturligt" (det er jo hverken plante eller dyreriget, men måske en smule mineralriget), for banestrækningernes navne er i vid udstrækning fastsat i lovgivningen omkring banernes anlæg. Hvad der er foregået af administrative "sværdslag" i den anledning, ved jeg ikke, men den officielle navngivning af banestrækningerne har mig bekendt aldrig været underkastet en folkelig debat, hvilket er meget fornuftigt, da de er en rent administrativ foranstaltning og ikke noget, der skal "please" de almindelige danskeres egoer.

Jeg ved ikke, hvornår "Roskildebanen" skiftede navn til "Korsørbanen" (det kan nok tidligst være i 1856), men i vore dage hedder strækningen København-Korsør da vist officielt "Sjællandske Vestbane" og har heddet det i mange årtier. Om "Korsørbanen" er andet end et uofficielt kaldenavn, tvivler jeg lidt på.

Vh
Morten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak