At vi så sagtens kan have glæde af alle de foto det er en anden sag - der er kun en hage ved det ... hvem har rettighederne - for museumstog / jernbanemuseeet kan ikke have dem - da det altid er fotografen denne ligger hos .....
Tiden løser en del af problemet. Simple fotografier er kun beskyttet til og med 50-året for optagelsen, idet billeder taget før 1970 dog allerede er frie. Så de billeder almindelige entusiaster har optaget i 1950'erne og før vil oftest være frie nu, uanset om fotografen stadig lever eller for længst er gået bort.
Har fotografiet værkshøjde, dvs. andre har ikke kunnet tage et tilsvarende, stiller sagen sig lidt anderledes. Så gælder ophavsretten til og med 70-året for skaberens død, hvis ukendt dog til og med 70-året for skabelsen. Det er dog lidt uklart, om 1970-reglen også gælder for fotografier med værkshøjde.
I alle tilfælde er det dog ikke givet, at rettighederne ligger hos fotografen, for rettigheder kan nemlig overdrages. Det er ikke mindst aktuelt for pressebilleder og fabriksbilleder, hvor fotografen har arbejdet for andre, som så via ansættelsesforholdet kan have overtaget rettighederne.
Med venlige ophavsret-hilsner
Leif Jørgensen