Hej.
Jeg har nu kortvarigt været hjemme ved mit arkiv og har fundet følgende litteratur:
SAG, Sønderjyske militærbaner under 1. verdenskrig. Artikelserie i fire dele i Jernbane Bladet. Formentlig i 1975.
Trafikkontrollør S. A. Guldvang, Militære baneanlæg i Sønderjylland. Berlingske Tidende fra søndag den 27. april 1975. Skrevet som en reaktion på avisens nylige omtale af fæstningsanlægget. Artiklen fylder godt 1½ avisside.
H. Boesgaard, Den tyske “Siegfried”-Stilling på sønderjysk Jord. Berlingske Tidende søndag den 18. november 1923.
Mogens Scott Hansen, Sikringsstilling Nord - en tysk befæstningslinje i Sønderjylland. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen 1992.
Guide til Sicherungsstellung Nord. Sønderjyllands Amt 1994.
Die deutsche Sicherungsstellung Nord 1916/17. Die Heimat. Heft 5. Mai 1937. 47. Jahrgang. die Gaudienststelle der NS. - Kulturgemeinde. Forsiden samt side 130 - 135.
Svend Guldvangs artikel i Jernbane Bladet har jeg desværre ikke skrevet nummer og årgang på.
Hvis du beder om Die Heimat på biblioteket, kan det godt være, bibliotekaren kigger på dig, og du måske ender i et arkiv, for bladet blev i sin tid udgivet af partiet i Det tredje Rige, nazistpartiet!
I SAGs af mig anbefalede artikel i Jernbane Bladet var der kun et gnidret kort, der næppe ville gøre sig som skanning af den kopi, jeg har til rådighed. I Berlingskes version var kortet bedre, men her er uden tvivl copyright. Sjovt nok har jeg heller ikke selv et kort. Jeg har en skitse uden copyright, fordi jeg selv har tegnet den. På den er imidlertid alle baner og Sikkerhedsstilling Nord tegnet som rette linier, hvad de absolut ikke var. De giver dog et indtryk. Jeg håber, jeg kan få den ind her i en version, der kan ses. Mediet her har visse begrænsninger for billedstørrelser, så billedet kan vise sig at blive for lille og gnidret. Desværre er 600 mm militærbanerne ikke medtaget på mit kort.
Også for teksten er der begrænsninger, så jeg har tænkt mig at lægge historien ud på min egen hjemmeside, bentsbane.dk. Selv om jeg begynder nu at lægge det første ud, vil der nok gå et års tid, inden hele historien er renskrevet og lagt ud. Materialet fylder nemlig et ringbind i A 4. Så har jeg i øvrigt også loft over min hjemme side. Det har jeg allerede ramt én gang, så jeg var nødt til at skrue ned for billedstørrelsen.
Så vidt jeg kan se, ligger der ikke andet om emnet millitærbaner fra Første Verdenskrig i Nordslesvig på nettet. Når det tager lidt tid, er det fordi, jeg også arbejder på Færøernes jernbaner, der heller ikke på nettet er noget som helst om.
Jeg har skrevet et kort sammendrag til Jernbanen.dk, men mine erfaringer siger mig, sætter jeg den tekst ind her, stiller Jernbanen.dk sig på bagbenene og påberåber sig pladsmangel. Du skal derfor søge teksten i en helt ny fil, jeg kalder Sikringsstilling Nord.
Med venlig hilsen
Bent Hansen
Hertil en kortskitse.