Stort tog på Vesterland på Sylt med Danske CP vogne

af Peter Roland Hansen @, 23/4 2024, 20:43 (222 dage siden)

Ved gennemgang af James Steffens billeder, er der fundet et billede som er taget på Vesterland station på Sild. Det består af BR 50.130 som trækraft og en lang række CP vogne. Billedet er taget den 10/7 -1955.
Er der mon nogen, der ved hvad alle de DSB CP vogne laver i Tyskland den dag. Er den mon fordi DSB har udlånt vogne til DB i højsæsonen eller er der en særlig anledning ?
[image]

Stort tog på Vesterland på Sylt med Danske CP vogne

af Steffen Dresler, 23/4 2024, 21:51 (222 dage siden) @ Peter Roland Hansen

Kære Peter
'
Jeg kan ikke finde noget som helst omkring den opgivne dato i den JS oversigt han selv har fremstillet.
MEN, dermed jo IKKE sagt, at der er billeder, der ikke er opført i den håndskrevne.

Det jeg tænker er, om der i billderne noget før og efter skulle være noget, der indikere en særtogskørsel med ??????? til Vesterland. Det er jo ikke noget almindeligt DB TK løb med disse vogne.

Jeg kan gætte og tro om hvad det er, sidtnævnte overlader jeg dog til søndag formiddag.

Steff

Stort tog på Vesterland på Sylt med Danske CP vogne

af Niels Munch, 23/4 2024, 22:47 (222 dage siden) @ Peter Roland Hansen

Hej Peter,

Kunne vi spørge vore tyske fæller på Drehscheibe?

M.v.h.
Niels

Stort tog på Vesterland på Sylt med Danske CP vogne

af Steffen Dresler, 27/4 2024, 10:42 (219 dage siden) @ Peter Roland Hansen

Muligt svar i mangel af mere valide informationer.

Kære alle

”DB 50 1301 med 10 DSB CP vogne, Westerland”, hverken mere eller mindre i DMJK Excelark fotoliste før og efter. Og ser jeg efter i de håndskrevne lister fra JS hånd, har mængden af informationer for de enkelte billeder, heller ikke været større. Så DMJK listen synes at være korrekt indført. Men det kan jo kun kontrolleres ved, at sammenligne med originalen, hvis findes, tid/lyst/nødvendighed mv.

En større eftersøgning har fundet sted både herhjemme hos jernbanehistorikere og i Tyskland på ”Drejeskiven”, alle steder uden det endegyldige resultat/svar. Bl.a. har der været eftersøgt Særtogsanmeldelser samt set efter informationer i bl.a. ”Vingehjulet” m. fl. uden positivt resultat.

Nok det nærmeste man kommer og dermed også mere sandsynligt er, at det er et ”Sommerferiesærtog for Sydslesvigske feriebørn”, der siden efter genforeningen i 1920 og næsten helt op til vor tid blev gennemført næsten årligt. Dette beskrives i en artikel ”Sydslesvigske børns ferierejser til Danmark 1949 til 1974, Et blik på en snart hundredårig tradition, Af Marianne Brink Asvig Iversen (HSfS Årbog 2017)”.

I artiklen nævnes, at togene udgik fra Flensburg station, men det kan tænkes, at trafikforholdene taget i betragtning efter den 2. verdenskrig, at toget er startet (eller omvendt) i Westerland for at samle op på visse stationer og så for endeligt at udgå fra Flensborg med dansk trækkekraft over grænsen og ind i Danmark. Men dette er jo gætterier i mangel på valide informationer herom.

Så indledningsvis – indtil andet og mere eventuelt dukker op - må ovennævnte være en rimelig plausibel forklaring. Men det kan da undre, at samtiden åbenbart ikke har omtalt dette mere end p.t. et billede af JS. Det har jo nok ikke ”myldret” med DSB personvogne litra CP trukket af DB BR 50, i Sydslesvig, vel?

Tak til alle der har hjulpet med!!

Steff

Stort tog på Vesterland på Sylt med Danske CP vogne

af Niels Munch, 27/4 2024, 11:31 (219 dage siden) @ Steffen Dresler

Hej,

Den i øvrigt interessante artikel ”Sydslesvigske børns ferierejser til Danmark 1949 til 1974", som Steff refererer til, kan downloades som pdf herfra: https://tidsskrift.dk/soenderjydskeaarboeger/article/view/119735 .

Vores "foreløbige konklusion" er også lagt på tyske Drehscheibe, og det kan ikke udelukkes, at mere dukker op. Nogle gange kan det endog tage en halv snes år!

M.v.h.
Niels

Indsend billeder
Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908

I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak