Postekspedition Sønderborg

af Svend, Storkøbenhavn, 28/12 2023, 20:31 (266 dage siden) @ Mylle

Er der nogen af dette ærede selskabs medlemmer, der har nogen idé om hvordan jernbanepost og rejsegodsekspeditionen foregik på Sdb Gl station. Iflg Tpl er der masser af D og E-vogne til og fra Sdb, hvor blev de ekspederet?????? Ved stationsbygningen i spor 1 eller ved pakhuset, eller?????


Det er vist nødvendigt at få afklaret, hvad du mener med jernbanepost, inden vi går videre.
Når du taler om "jernbanepost", mener du da befordring af postvæsenets forsendelser af breve og pakker (Togplan V)?

Ekspedition af rejsegods og ekspresgods (og i visse tilfælde ilgods) blev foretaget gennem stationernes rejsegodsekspeditioner, hvor det blev håndteret af stationens personale.
På de egentlige pakhuse/godsekspeditioner blev håndteret stykgodsvise forsendelser (fragtgods, ilgods og banepakker).


Det er specifikt Sdb jeg spørger om. Post befordret i D-vogne Tpl 5, rejsegods i E- vogne Tpl 6 og for den sags skyld også ilgodsvogne Tpl 2. Hvor blev de ekspederet i Sdb?? Ved Stationsbygningen eller ved pakhuset????? Ifølge div. Billeder ser det ud som om eksp foregik i sp 1 ved Stationesbygningen.

Sønderborg:
Når vi taler om postbefordring, var det alene en opgave for postvæsenets eget personale, der ind- og udlæssede al P&T-post i form af breve og pakker. Om postvognen blev aflæsset og læsset ved perron (eller på et spor tæt ved perronen), må andre stedkendte svare på, men det var normen de fleste steder.

Rejsegods blev definitiv aflæsset af stationens rejsegodspersonale umiddelbart efter togets ankomst. Rejsegodset skulle jo kunne udleveres i stationens rejsegodsekspedition - ofte ankom den rejsende jo med det samme tog. Samme var gældende ved de afgående tog. De fleste tog kunne medtage rejsegods i MO-vognens pakrum.

Ilgods er formentlig rangeret til aflæsning på pakhuset. Ligeledes blev der via pakhuset afsendt egentlige ilgodsvogne til bestemte destinationer. Om der i visse tilfælde blev ekspederes ilgods med passagertogene, må Sønderborg-kyndige svare på. Jeg erindrer at der blev læsset fersk fisk som ilgods Gørlev-Slagelse i MO-vognen. Lugtede forfærdeligt, hvis man (togpersonalet) blev stænket til ved indlæsningen.
Om ekspedition af ilgods, skal du nok lede lidte længere efter i en af de andre Togplaner.

--
Svend

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak