Julekalenderen 22. december 2023 [LØST]
Der er, som det ganske rigtig blev gættet, tale om Værnemagtens sidespor fra Vandel Station ud på Fliegerhorst Vandel. Jeg lovede at dele historien om sidesporet med jer.
Vandel by og station set fra sydøst, 1956. I billedets nedre kant ses læsserampen. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, arkiv: Det Kongelige Bibliotek
Nørderiet startede for en del år siden, da jeg faldt over et luftfoto af et husmandssted og et jernbanespor. Fotoet skulle angiveligt være fra området omkring Vandel og skulle være fra 1953. Jeg kunne ikke få det til at passe med et sted på VVGJ. Det var først efter en del grublerier, at det slog mig, det kunne være fra sidesporet til flyvepladsen, hvor jeg fik det til at passe.
Sidesporet til Fliegerhorst Vandel, 1953. Foto: Odense Luftfoto, arkiv: Det Kongelige Bibliotek
Der var dog et problem, da sagkundskaben mente, at sidesporet var pillet op umiddelbart efter besættelsen, da VVGJ havde købt en del skinnematerialer fra flyvestationen, som blev lagt i banens nedslidte spor.
I september 2007 – på banens 110 års fødselsdag – var jeg med KLK på udflugt langs VVGJ, og vi besøgte Værnemagtens ”sydlige station” i Frederikshåb plantage. Jeg vidste, at der havde været en ”nordlig station” lige uden for Vandel. Da jeg nærstuerede luftfotos kunne jeg se ”aftegninger” af stationen, og i 2019 besøgte jeg så den ”nordlige station”, hvor jeg tog gættebilledet.
Læsserampen på den sydlige station. Foto: Ole Lenarth Nielsen
Jeg kunne ikke helt slippe sidesporet, da luftfotoet med sporet angiveligt var optaget i 1953, mens den almindelige opfattelse var, at sporet var pillet op efter besættelsen. På et tidspunkt, da jeg søgte på Flyvestationen på www.arkiv.dk fandt jeg billeder af en nedstyrtningsulykke, hvor et svævefly var faldet ned ved/i hangaren, som lå ved den ”sydlige station”. Ulykken var sket den 6. juli 1955 og Vejle Amts Folkeblads legendariske pressefotograf Oscar Jensen var på flyvestationen for at rapportere fra ulykken. På et af hans foto – https://arkiv.dk/vis/3862074 – ses hangaren. Mere interessant er forgrunden, hvor både en del af læsserampen ses og foran denne ligger sidesporet stadig lige så fint. Billedet af husmandsstedet kan derfor ganske udmærket være fra 1953, som angivet.
Jeg har efterfølgende diskuteret det med sagkundskaben, og vi er i fællesskab nået til enighed om, at det spormateriale, som VVGJ købte, var tiltænkt en forlængelse af sidesporet fra Frederikshåb plantage ud til Almstok, hvor Værnemagten havde til hensigt at bygge en tilsvarende hangar. Da man givetvis piller et spor op fra den fjerne ende for at kunne køre spormaterialerne bort vis sporet, så er det usandsynligt at sidesporet overhovedet er pillet op før 1955.
Skitse over sidesporet på Fliegerhorst Vandel. Ikke målfast. Tegning: Caroline Lynge Nielsen
//Nielsen