Lidt nisseri: MT og CR i Hadsund N

af PeterA, 22/12 2023, 13:50 (272 dage siden)

Hej!

Forleden blev jeg i anden anledning opmærksom på vedlagte foto af DSB MT 164 på Hadsund N - altså AHJ - ca 1963/64.

Hvad lavede den dog der ? Det vakte undren.
Billedet er taget af Christian Oddershede som - efter eget udsagn- tjenstgjorde i Hadsund netop på den tid.
Efter maskinen ses noget af en TF-vogn, tydeligvis læsset med militært udstyr.
[image]
For nøjagtig et år siden - her i dagene op til jul - havde vi en længere tråd her i forummet vedr. en vognstamme af DSB CR/CRS vogne, ialt 6 stk, også fotograferet på Hadsund N. Niels Munch præsenterede billedet heraf og angav årstallet til ca 1965.. Og spørgsmålet var her som nu, hvad ærinde havde de vogne i Hadsund.

Max fra Silkeborg bød ind med den mest plausible forklaring: Et særtog fra Randers Realskole, meget passende med, at MT`ere var stationeret i Randers og der givetvis var kørt via RHJ.

Men en sammenkædning af de to fotos ligger snublende nær. Årstiden på begge fotos synes ens. Indgik Både MT 164 og stammen af CR-vogne i et militært særtog til øvelser i det sydøstlige Himmerland. RHJ havde dengang næppe trækkraft, der kunne håndtere hele toget inkl. godsvogne med tungt militært udstyr.

Hvad siger Steffen? Havde man øvelser på de kanter i årene 1963-65 ??
Har Georg noget på maskinbenyttelsen ??

Nå, julen står og falder jo ikke ligefrem med en opklaring heraf. Men vi er jo nysgerrige her på forummet, og mange spøjse og uventede spørgsmål bliver jævnligt opklaret og løst på forunderlig vis.

Glædelig Jul og Godt Nytår til alle
og tak for jeres mange spændende input i årets løb.
mvh
PeterA

Avatar

Lidt nisseri: MT og CR i Hadsund N

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 22/12 2023, 15:01 (272 dage siden) @ PeterA

Havde man øvelser på de kanter i årene 1963-65 ??

Ifølge Aalborg Stiftstidende 17. februar 1965 omtales en kommende Nato-øvelse 16.-20. marts 1965 i området "mellem Mariager og Silkeborg". Deltagerne var britiske, vesttyske og danske ingeniørsoldater. De danske kom fra Jyske Ingeniørregiment i Randers og der deltog også en mindre styrke fra Dronningens Livregiment i Aalborg.

Så noget har der altså været gang i tæt på Hadsund Nord.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

Lidt nisseri: MT og CR i Hadsund N

af Steffen Dresler, 22/12 2023, 17:43 (272 dage siden) @ PeterA

Kære alle!

Indledningsvis tak for tilliden m.h.t. kendskab til eventuelt Ø-virksomhed i Himmerland i begyndelsen af 1960´erne.

Rent militært var der jo i området dengang flere regimenter, Jydske Inginørregiment i Randers, Dronningens Livregiment og Jydske Trænregiment i Nr. Sundby og lidt længere derfra Jydske Dragonregiment i Holstebro og Artilleriregimentet i Skive (hvis kasernen bygget på den tid).

Det er jo et gæt, men Thomas´es NATO øvelse - selvom senere - er et godt bud, da det indebærer jernbanetransport. Selvom man jo var selvkørende med egne køretøjer (der er fan.... langt på ladet af en GMC lastbil fra Næstved og til Oksbøl og retur), blev der ofte øvet med jernbanetransport. Og især ingeiørerne i Randers havde tungt materiel!! Husk på at, dengang kørtes tit (næsten altid) øvelser udenfor garnisionsområdet, bortset fra øvelser på kompagni/eskadron/batteri størrelse i eget øvelsesterræn. Vi havde alene i Jylland en Division med 3 Brigader, lokalforsvarsområder og, og, og, med efterårsøvelser, skyde- og øvelsesperioder i Oksbøl/Finderup og muligvis en NATO øvelse herhjemme eller i "messe syd" (Tyskland).

Så det korte svar (kommer nu) er vel, ja, der kørtes mange øvelser året rundt i Danmark (som de civile i landet jo kun havde til låns i fredstid:-) )

Bedste hilsener

Steff

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak