Støbegods overfladebehandling og andre farver anno 1950?

af Steffen Dresler, 30/8 2023, 17:13 (387 dage siden) @ Jan K.

Godeftermiddag Jan

Det var godt med det supplerende billede qua sp. fra NM. Jeg var ihvert tilfælde også i tvivl, når talen generelt går på støbejernsdele på en drejeskive. Men det drejer sig altså om ”Støbejerns grube indfatningen” på drejeskiven i Odense (jf. 1920 udgaven af ”Vejledning i kendskab til Banernes Bygning og udstyrelse”, side 114).

Hvis man ser på billeder af sabotagen af skiven under krigen samt nuværende billeder, ser det ud for mig, at siderne er behandlet yderst med en metalanvendelig maling i RAL 1007 (Sandgelb), der stort set svarer til den indvendige farve i lokomotivernes førerhuse, træindfattede lister på vinduer samt indvendigt i bl.a. post- og pakkevogne. Før påmaling af den endelige farve (RAL 1007), MÅ støbejerns siderne have fået en gang rusthindrende grundmaling, f.eks. mønje.

Personligt har jeg ikke set (ej ledt efter) denne form for grube indfatning. Den var normalt udført i beton og tidligere tilhuggede sten.

Det er korrekt, at på bl.a. Lokomotivernes røgkammer, var smurt/malet med sort asfalt maling.

God fornøjelse

Steff

NB: Er godt klar over, at ved at anvende en RAL angivelse, er kimen lagt til masser af ytringer, såååååå, "Sturm bricht loss"!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak