Æblebanen Askø-Lilleø (4 fotos)

af Niels Munch, 16/7 2023, 12:27 (432 dage siden)

God middag i Forum,

Da årets én-dags ø-hop skulle gå til Askø-Lilleø med færgen fra/til Bandholm, spurgte jeg selvfølgelig (!) ChatGPT til råds således:
[image]
Stor var spændingen, som voksede, efterhånden som vi anduvede færgelejet på Askø:

[image]
Kig mod Askø havn fra færgen ASKØ, 11.06.2023 (nm).

Desværre var banen væk (!), men tracéen havde bl.a. nok forløbet i den ene side af den 700 m lange dæmning, der siden 1914 (3 år efter banens angivelige anlæggelse) har forbundet de 2 små øer:

[image]
Askø-Lilleø dæmningen, 11.06.2023 (nm).

[image]
Lilleø-Askø dæmningen, 11.06.2023 (nm).

Som det også tidligere er konstateret her på forum, skal man med varsomhed omgås CharGPT, som i fantasi nok kun overgås af gode Niels Jensen med kartoffelbanerne på Samsø.

I mine øjne kan ChatGPT meget vel være kimen til "fake news" eller "alternative facts", og jeg frygter for den dag, hvor de f.eks. ovre i "lømmelstuen" tager et AI-udsagn som nærværende for gode varer.

Nå, men for ikke at skuffe jer helt på det ferroviale, så fandt vi på Askø's lille velplejede kirkegård, hvor der tilsyneladende har stået en veritabel konkurrence om gravstenenes størrelse og udformning, denne sten:

[image]
Lkm Thage's familiegravsten med vingehjul, Askø kirkegård 11.06.2023 (JB-P).

Lokomotivmester i Rødby K.W. Thage, hvis hustru Anni var organist i Askø Kirke, havde aner i Søllested. Herfra udsprang en anden gren af Thage-familien, hvor vi finder N.P. Hansen Thage, der efter tjeneste på Vejle-Give Jb. blev stationsforstander og senere driftsbestyrer på NFJ. Hans søn var ingeniørassistent ved Danske Statsbaner og senere - navnkundig - driftsbestyrer på Gribskovbanen, G.N.O. Thage.

Og således fik vi alligevel koblet Askø med jernbanehistorien.

Bedste søndagshilsener
[image]
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak