Først en præcision: Vond Å skulle være Vorgod Å. Førstnævnte ligger et andet sted.
Første skanning viser det kort, jeg tegnede ved et senere besøg i 1964, da jeg var hjemsendt og havde fået noget arbejde og noget at køre i. Straks efter begyndte jeg at forske i sagen i håb om at finde yderligere oplysninger og fotos, men intet dukkede op. Dog med hjælp fra Svend Guldvang og Evald Eybye kom der styr på hvad, hvor og hvornår. En yderst speget affære, hvor der havde været gravet overalt, og derfor næsten enhver påstand kan påberåbe sig gang på jorden.
Som skanning 2 ses et GI-kort fra tiden efter TKVJs nedlæggelse. Rampen på skanning 3 er afsat. Desuden er nogle af de store grave mærket med nr. således:
1. Dispensation 181 a, Statens leje. Entreprenør Carl Jensen og Carl Nielsen. Driftstid 1940 – 43.
2. Dispensation 75. A/S Ahler Brunkulsleje, der tilhørte Fiskbæk Briketfabrik. 1940 – ca. 1945.
3. Dispensation 96. P. la Cour. 1941 – 52.
4. Hoffmann & Sønner 1955 – 59. På den tid krævedes ikke mere dispensationer til gravning og udvinding. Det var det leje, jeg faldt over 1959 og genbesøgte for sent 1964.
Så er det bare i hovedet at sætte de to kort sammen!
Sidste skanning viser den omtalte rampe, der allerede eksisterede i 1942, hvor Kolding Byråd og en række embedsmænd samt påhæng med TKVJ besøgte Troldhede. På rampen ses Dueslaget, Krauss 7583/1919, der var Carl Jensens nr. 6.
Formentlig er startemnets grusgrav forsvundet i brunkulslejer, og det ses, at TKVJ havde en lignende grusgrav.
Jeg har ikke været der siden 1964, og da var der megen vild natur og smukt.
En lignende rampe fandtes i Nr. Vium. De forveksles ofte.
Fotoet stammer fra Svend Guldvang, men hvor han har dem fra, ved jeg ikke. GI-kortet er bearbejdet af Evald Eybye. Et andet fotos fra rampen viser et Hoffmann-lokomotiv også af Krauss-fabrikat, så flere entreprenører læssede fra rampen i banevogne.
BH.