Lyntog på færge måske 1940?
Kære Kim
De store færger førte normalt ikke nationalflaget (Dannebrog, splitflag) på flagspillet agter, men et mindre nationalflag sat på bageste masts udligger. Men for at tydeliggøre skibenes nationalitet fik de malet kæmpestore dannebrogsflag på siderne af skroget og nogle gange suppleret med påskriften DANMARK.
(Jeg ved fra debriefingsrapporter at det hjalp med de store flag påmalet skroget og at mindst to storebæltsfærger i slutningen af April 1945 blev reddet fra beskydning, da en af piloterne (FLt Kjeld Rønhof) i eskorten fra RAF 19 Sqn. (Mustang IV) opdagede flagene, da en halveskadrille af RAF jagerbombere med raketter var på vej ned havde fået "go" for angreb).
Det er korrekt at næsten samtidig med besættelsen ophørte anvendelse af lyntogene og de blev alle samlet på Helgoland og vedligeholdt. Om de var (motorerne) kort- eller langstidskonserverede ved jeg ikke (ej heller undersøgt).
Jeg tror nok det var (endnu) en skrøne at der fjernedes dele for at ubrugliggøre togsættene under krigen. Besættelsesmagten kunne med et fingerknips rekvirere dem hvis ønsket. Husk også på, at Danmark, selvom besat, havde en klar samarbejdsaftale med Tyskland og at Tyskland også selv manglede brændolier!
Stop for anvendelsen af lyntogene skyldtes den såre simple årsag, at der manglede brændstof (brændolie) allerede inden besættelsen, en indskrænkelse af togtrafikken med bl.a. stop af overførsel af personvogne mv. De helt eksakte datoer for hvornår hvad kan jeg ikke huske.
I princippet kan foto jo godt være optaget engang i det tidlige forår 1940, altså før 9. april 1940.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler