Svejsecentralen

af Bent Hansen, 26/8 2020, 21:36 (1598 dage siden)

Hej.

En bekendt spørger, hvornår Svejsecentralen på Gamle Banegård i Fredericia er åbnet. Begyndte man at svejse straks efter åbningen?

Mit første besøg dér var sidst under krigen, da vi havde banehave i nærheden. Dengang skar man sprængte ender af saboterede skinner og svejsede enderne sammen igen. Senere så jeg, at de også skar de nedkørte ender af svævende stød og og svejsede enderne sammen igen til nye skinner, hvor man så borede huller til bolde i de nye ender. Jeg kendte teknikken fra min mor, der også under krigen klippede slidte lagener op på midten, vendte dem og syede enderne sammen igen.

Jeg fik fat i en del afskårne, sprængte ender, men efterhånden fik museer og sabotører de sprængte skinnestumperne, så jeg formentlig ikke har flere tilbage.

Mvh. BH.

Svejseanstalten

af Ole Lund Jensen, 27/8 2020, 15:44 (1598 dage siden) @ Bent Hansen

Kære Bent

Det er naturligvis Svejseanstalten i Fredericia, du sigter til. Den gik ifølge DSBs 100 års-jubilæumsskrift side 254 i normal drift den 24. juni 1938.

Svejsecentralen var jo noget ganske andet.

Med venlig hilsen

Ole Lund Jensen

Svejseanstalten

af Bent Hansen, 27/8 2020, 17:19 (1597 dage siden) @ Ole Lund Jensen

Hej.

Tak for svar som straks går videre. Også det rette navn.

Nogen har undret sig over trenden med at svejse skinner og sy lagener sammen, men under krigen kunne man hverken få lagner eller skinner. Og man kunne faktisk kun sy, hvis man have sytråd købt før krigen på lager. Jo, der var celluld på markedet, men det kaldte vi for kradsuld. Gæt selv hvorfor.

Noget helt andet, nu jeg er i gang. Lige før de lukkede, fotograferede jeg en Köf, der var fast rangermaskine på anstalten. Nu er billedet selvfølgelig blevet væk i samlingen. Er der nogen, der også var der og tog et foto - og kan finde det og vil offentliggøre det. I givet fald vil jeg lægge det ud på min hjemmeside om Fredericia.

Mvh. Bent.

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak