Kære Kristian
Lige med hvilken titel de enkelte har være benævnt skal jeg lade være usagt, men FUNKTIONEN ”Sporskifter” har været en almindelig og nødvendig funktion i datidens jernbaner.
Ser vi f.eks. på Københavns 2. Personbanegård (1864 – 1911) var der et par steder placerede ”Sporskifterhytter”.
Det var i SJS og DSB-S tiden standardhytter, der anvendtes til både ”Sporskiftere” og ”Bompassere” eller ofte med de to samme funktioner. Disse hytter sås overalt ved ”Bom passager” af veje, små signalhytter og endelig som sporskifterhytter.
Det viste billede er et udsnit af et foto optaget af Georg Nikolej Knob (arkiv Aarhus billeder. nr.000198967_l) og viser en faktisk meget vigtig sporskifterfunktion (manden med den hvide sommerkittel) på stationen. Når godstogene blev rangeret ind på stationspladsen langs værkstederne, blev de separeret til en af de to store godsomladeområder på stationen. Og det var denne sporskifters funktion.
Han blev adviseret oppe fra Post 2 længere oppe og kendte jo planerne. Ellers foregik det jo med håndsignaler med hænder, arme og ben (absolut ikke officielle, men enkelte og BRUGBARE) de involverede parter imellem.
I perioder hvor der ikke arbejdedes, opholdt sporskifteren sig ved eller i sin hytte, der var udstyret med en stol, bord, hylde, kamin og en liggeplads. Det var ham tillad ham at gro grøntsager som supplement til lønnen.
Det viste billeder er fra et Spor 1 modul og viser (med pilen) en SJS/DSB-S standard hytte.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler