God dag i forummet!
Jeg har besøgt den metersporede sporvej i Trondheim 2 gange. Første gang var i 1983 med Sporvejshistorisk Selskab. På det tidspunkt bestod nettet af 2 linier:
Linie 1 Lian – Ilevolden – Lade
Linie 2 Elgeseter - Voldsminde
Der har også været en linie 3, Jernbanen – Singsaker, men den lukkede i 1968.
Linie 1s strækning mellem Ilevolden og Lian er den tidligere selvstændige Gråkalbanen – og i dag er denne strækning + forbindelsen fra Ilevolden til St. Olavs Gate i centrum den eneste tilbageværende linie.
Jeg vil ikke her komme ind på sporvejens meget interessante historie, men henvise til bogen ’På meterspor i Nidaros’ (se nederst) og til dette link
Her følger nogle billeder fra turen i maj 1983. Dengang fotograferede jeg også i sort/hvid:
Driftvognene var på dette tidspunkt 4-akslede vogne bygget af Strømmen/NEBB i 1958. Der var også nogle tilsvarende bivogne, men de blev ikke længere anvendt.
Motorvogn 17 (Strømmen/NEBB 1958) på linie 1 på vej fra Trondheim til Lian. Vognen har netop passeret Hoemsbrua og nærmer sig stoppestedet Søndre Hoem.
Museumsvogn Graakalbanen 7 (HØKA/Siemens 1955) ved stoppestedet Nordre Hoem. Vognen har netop krydset med den planmæssige vogn, som ses i baggrunden.
Museumsvogn 33 (HAWA/Siemens 1921) i Prinsens Gate
Motorvogn 11 på linie 1s nordlige endestation i Lade
Motorvogn 30 på linie 1s sydlige endestation Lian. Bemærk, at der stadig ligger sne i maj.
Motorvogn 15 på linie 1 på vej mod Lade. Billedet er taget på en af krydsningsstationerne på den enkeltsporede Graakalbane, men jeg har ikke noteret stoppestedets navn.
Museumsvogn Graakalbanen 7 holder ved et stoppested på den enkeltsporede Graakalbane. Bemærk standeren til højre i billedet. Så vidt jeg husker, blev den brugt til udveksling af togstav. Andre steder på Graakallbanen var der dog daglyssignaler.
I januar 1992 havde jeg igen lejlighed til at besøge Trondheim (på vej fra Østersund til København), og her følger et par billeder fra dengang.
Vognparken var blevet totalt fornyet i 1984 med 11 6-akslede ledvogne fra LHB/Siemens. Sporvejen blev totalt nedlagt i 1988, og Graakalbanens trace ændret til ’busvej’. Sporvejsdriften mellem Lian og St. Olavs Gate blev genoptaget i august 1990 med nogle af ledvognene. I juni 1994 åbnedes et sporvejsmuseum i Munkvoll.
Motorvogn 90 ved endestation St. Olavs Gate.
Motorvogn 90 i Munkvoll
Motorvogn 90 i Munkvoll
Motorvogn 98 i Ila
Motorvogn på Hoemsbrua, på vej mod Lian
Kilder:
Nils Carl Aspenberg: På meterspor i Nidaros. Historien om Trondheimstrikken og Gråkallbanen. Baneforlaget 1995
Rune Kjenstad: På skinner i Bymarka – historien om Graakalbanen. Baneforlaget 1994. ISBN 82-91448-01-9
Nils Carl Aspenberg: Nordisk historisk sporveisatlas. Baneforlaget 1995.