Sidesporet ved cellulosefabrikken i Assens ...
SIDESPORET TIL A/S DANSK TRÆCELLULOSE I ASSENS
I 1968 skete der noget ret usædvanligt på Assens-egnen. I et årti hvor flere fynske jernbanestrækninger forsvandt i en lind strøm, byggede statsbanerne et sidespor til en af byens ekspanderende virksomheder.
Statsbanerne begyndte spornedlæggelsen til A/S Dansk Træcellulose i Assens torsdag den 31. oktober 1968.
En del af sporet blev anlagt på en større dæmningskurve, der drejede af mod nord 100 meter efter overskæringen ved Thorøhusevej, og ved fabrikken delte sporet sig til to til henholdsvis råvarelageret og et til færdigvarelageret.
Af licitationsmaterialet, som var udfærdiget af Statsbanernes 2. distrikt i Århus, fremgik det, at der skulle lægges cirka 1300 kubikmeter underballast, mens der skulle graves 9000 kubikmeter ud i forbindelse med anlæggelsen af sidesporet.
Etableringen af sidesporet skete blot et halvt år efter, at DSB’s generaldirektør havde afvist et rygte i en artikel i Kristeligt Dagblad om, at Danske Statsbaner som et led i de kommende rationaliseringer af jernbanedriften i landet havde planer om at nedlægge godstrafikken på Tommerup-Assens-banen.
Ved indvielsen af sporet den 23. december 1968 måtte DSB’s afdelingschef og senere generaldirektør Poul J. Hjelt gentage afvisningen af, at statsbanerne havde skumle planer om at indstille godstrafikken på banen i den nærmeste fremtid. Ved samme lejlighed ytrede Assens Kommunes borgmester Knud Larsen (V) håb om, at der en skønne dag kunne indsættes skinnebusser på strækningen…
Anlæggelsen af sidesporet kostede cirka en halv million kroner – eller godt halvdelen af prisen for anlæggelsen af Tommerup-Assens-banen i 1883/84.
Ved indvielsen havde Ministeriet for Offentlige Arbejder indsat et nissetog fyldt med nissebørn fra Assens Børnehave, som ved ankomsten til virksomhedens læsserampe blev modtaget af selve julemanden…
Anlæggelsen af ladesporet gjorde det muligt for A/S Dansk Træcellulose at øge fabrikkens godsmængde med 50 procent. Fabrikken benyttede sporet til både eksport og indgående godsmængder.
I 1967 betalte træcellulosefabrikken 1,3 millioner kroner til statsbanerne for 12.000 tons fragt til stationen i Assens. Cellulosefabrikken fortsatte dog med at eksportere sine produkter ad søvejen fra havnen i Assens.
Fabrikken blev grundlagt i 1966 af lokale skovejere.
Skovejerne havde ikke det store held med at drive fabrikken, så nogle år senere blev den overtaget af den tidligere modstandsmand og savværksejer Flemming Juncker, der i forvejen drev Junckers Industrier i Køge. Herefter kom den til at hedde Dansk Træcellulose A/S, og virksomheden fik i sin oprindelige form en levetid på blot 12 år.
Efter at have stået tom en del år åbnede fabrikken i 1982 som Genfiber. Nu var træet skiftet ud med gamle aviser og blade, som man omdannede til nye papirfibre - det såkaldte pulp.
Genfiber måtte dog lukke ned i en periode omkring 1985, og i 1993 lukkede fabrikken helt ned for produktionen, og maskinerne blev solgt til Indien.
Fabrikken ejes nu af firmaet Sylvest Trading med hovedsæde i Haastrup. /SP
PS! Alle fotos er optaget lørdag den 25. april 2020. Dog er fotoet af fabrikken fra 2015.