Avatar

DSB's historiske togplaners historie

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 29/3 2020, 20:52 (1749 dage siden) @ Jan Bertelsen

Hej, er der nogen her dette næsten alvidende forum, der er bekendt med nogen litteratur, bøger, tidsskrifter eller artikler, der beskriver den overordnede struktur i DSB Togplaner og de strukturelle ændringer i opbygningen af systemet af Togplaner i tid?? F.eks. hvornår blev Togplan XIX 'Foranstaltninger under snelæg' til Togplan 12 med samme titel og hvornår kom Togplan XVIII 'Regler for togenes belysning samt for Anbringelse og Aftagning af Signaler paa Togene' for sidste gang??

Jeg har de seneste par dage brugt en del timer i Dansk Jernbanearkiv for at blive klogere på dette område og Togplanerne lader til at være undergået en del ændringer henover tid (udover de, der er betinget af de enkelte køreplansskift) og der lader også til at være visse forskelle fra distrikt 1 til 2.

Så hvis der er nogle der kunne hjælpe med at pege i retning af et sted, hvor jeg kunne blive klogere ville jeg være glad, eller må jeg jo selv begynde at forske mere i det


Kære Jan

Det korte svar er: Der er aldrig tidligere nogen, der har forsøgt at beskrive historikken i statsbanernes togplaner og der findes ikke nogen overordnet struktur i nummerering eller indhold.

Et sådant udsagn skal naturligvis tages med forbehold. Jeg har gennemgået de jysk-fynske jernbaners henholdsvis statsbanernes instruxer, cirkulærer og ordrer 1862-1977 samt udvalgte togplaner i samme periode og er ikke stødt på noget brugbart oversigtsmateriale.

Indholdet i togplanerne var tidligere en integreret del af instruxerne, cirkulærerne og ordrerne. Hvornår begrebet togplaner blev introduceret, har jeg ingen konkret dokumentation for. Men som du kan se af nedenstående, der er det ældste jeg har om emnet og hvori ordet togplaner indgår, må det være sket tidligere end 1. november 1896.

Klik på billederne for højere opløsning.

Bedste hilsner

Thomas


[image]

[image]Klik på billederne for højere opløsning. Arkiv: Danmarks Jernbanemuseum/Thomas Boberg Nielsen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Lyntogenes triumftog mod Lillebælt
Lyntogenes triumftog mod Lillebælt

Lars Christensen har været i avisarkivet og fundet tre reportager fra indvielsen af Lillebæltsbroen og indsættelsen af de nye lyntog i 1935. Artiklerne blev bragt i Berlingske Tidende og Randers Amtsavis.

Læs mere

Danske privatbaner

Læs historien om:
Aalborg - Hvalpsund Jernbane

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak