Udflugtstog i Helsingør 1964? Lov om ophavsret
Som supplement til Steff's indlæg er det værd at kigge på, hvad der sker, når billeder lægges op på de sociale medier:
"Du giver de sociale medier, f.eks. Facebook den fulde brugsret til dine billeder, men du overdrager ikke ophavsretten, d.v.s. du ejer stadigvæk billedet og rettighederne til billedet!"
Dette behandles videre på denne side: https://not-allowed.dk/hvem-ejer-dine-billeder-paa-facebook-og-sociale-medier/ .
God læselyst.
M.v.h.
Niels
Hejsa,
Ja, for så vidt er der rent faktisk er ophavsret på billedet, dvs. at det er fra efter 1970 eller - hvis ældre - har værkhøjde, hvilket for hvert enkelte billede kun kan afgøres ved en domstol. Værkhøjde er ikke noget, som de forfængelige selv kan bestemme. Vi lever i en retsstat og ikke i en bananrepublik, hvor borgerne kan opfinde deres egne lovparagraffer og gøre dem gældende, alt efter hvad de selv synes. Det er naturligvis altid "god stil" at kreditere fotografen, hvis denne kendes, men forventer ikke, at det er noget, som man kan tabe en retssag på ikke at gøre - med mindre at der er tale om fotos med værkhøjde. Sidstnævnte er det dog kun meget få fotos af noget så banalt og intetsigende som tog og den slags, som har.
De de sociale medier, fx Facebook men også hjemmesider og den slags, har fuld brugsret til billeder, som ikke er omfattet af ophavsretslovgivningen, så her latterligør man kun sig selv ved at "hyle op". Sådanne billeder er umiddelbart frie til brug, uanset hvad fotografen måtte mene herom. Dette gælder dog - så vidt jeg ved - ikke umiddelbart, hvis et foto i nyere tid har været brugt i en bogudgivelse, hvor forlaget har en ophavsret på bogen, hvilket er nævnt i bogens kolofon. Det står til enhver tid fotografer og forlag frit at køre en retssag mod folk, også jernbaneentusiaster, som de mener krænker deres ophavsret. Men igen, så er vi ude i, at der skal en domstolsafgørelse til for at afklare sagen. Heldigvis er mange forlag langmodige med at gøre dette, selv om deres ophavsret bliver krænket af hjemmesider og den slags. Der er jo heller ingen grund til for dem, at gentage Jensens Bøfhus-sagen, der i den grad gav bagslag blandt kunderne, selv om Jensen jo vandt sagen. Bøfhuset er vist ikke rigtig kommet sig økonomisk siden.
Hvis nogen vil undersøge nærmere, hvor de selv står i spørgsmålet, så kunne denne bog måske være en god indgang.