Damsholte Saftstation på Møn (+ 1 postkort)

af Ole Gold ⌂, 12/1 2013, 15:08 (4374 dage siden) @ Niels Munch

Hej alle tre

...således provokeret må jeg hellere komme til tasterne !!

Jeg tror såmænd ikke jeg kan tilføje så meget mere faktuelt, men her er lidt:

Ad Damsholte saftstation:
Jeg så første gang det postkort Thomas (tak for din "markedsovervågning") henviser til i en lokalhitorisk bog fra Møn (Stig Nøhr og Edith Marie Rosenmeier: Fra det nu forsvundne Møn, Strandbergs Forlag 1999). Og var noget overrasket over sporet. En kontakt til Bent Hansen førte ikke til noget - han (der jo ellers en industribanekender af en hvis karat...) kendte det ikke. Så stor tak til Thyge for de opklarende ord om sporets anvendelse.

En "ligesindet" og jeg har de seneste år "forsket" i gamle numre af Møns Folkeblad og har gjort disse notater om Marienborg roebane:

29.09.1905: Der er i disse dage over Kalvehave-Koster losset den sidste af 6 vognladninger roebaneskinner til Marienborg roebane. De skal kunne strække til 1/4 mil.
12.04.1917: Marienborg roebane er solgt til groserer Poul Cort i Århus.

Bortet fra en hændelse hvor en hest kom til skade er banen tilsyneladende ikke omtalt yderligere.

Det kan undre lidt hvis ikke denne bane har haft forbindelse med saftstationen - med mindre den kun blev brugt til foderroer eller andre afgrøder ? Eller har pressen vrøvlet og er der i virkeligheden tale om banen ved teglværket (hvis placering jeg ikke kender) ?

Ad Pollerup saftstation (..måske lidt OT, men jeg vover et øje..):
Som indfødt mønbo vil jeg nu hævde at Pollerup saftstation ligger/lå i bebyggelsen Landsled - omend det er lige på grænsen til Råbylille - men det skal nu ikke skille os ad!!

Sidst jeg kørte forbi var vejerboden der stadig. En roeleverandør skulle normalt gennem vejerboden tre gange: 1. gang med et læs roer, 2. gang med tom vogn og 3. gang med et læs roeaffald (det blev brugt til foder). På resterne af saftstationen (der lukkede i 1937 og brændte i 1947) blev i 1959 opført Møns Hjemmeværnsgård. Saftstationens arkitektur kan stadig anes hvis man sammenligner før og efter billeder.

Må jeg i al stilfærdighed gøre opmærksom på et lille skrift om Landsled (Ove Christiansen: En historie om Landsled og familien Christensen, J-bog 2008), der fortæller om bebyggelsen Landsled og indeholder flere billeder af saftstationen.

Med venlig hilsen
Ole Gold


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak