Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Steffen Dresler, 2/1 2013, 09:30 (4386 dage siden)

Fortegnelse over stillinger og eller stillingebeskrivelser ved DSB/banerne.

Go´ formiddag!

Jeg bliver af og til spurgt om arbejdsområder/stillinger ”hvad lavede bedstefar så” spørgsmål. Nok i forbindelse med slægtsforskning for tidligere ansatte ved banerne.
Langt de fleste gange kan jeg give et svar, men, for at være på den helt sikre side, findes der et ”Stillingskatalog” eller beskrivelser af, hvad de enkelte betegnelser dækker over?
Jeg kender jo til bøgerne over personer, men der er jo ”kun” opført hans/hendes stilling. Men hvad lavede ”fætteren” egentligt?
Er der nogen i herreværelset der har svaret. Bogen/hæftet skal jeg nok finde i Odense.

Med venlig hilsen og godt nytår

Steffen

Avatar

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 2/1 2013, 09:49 (4386 dage siden) @ Steffen Dresler

Kære Steff

Jeg har aldrig set en samlet "bog" med stillingsbeskrivelser. Men hvis man gennembladrer samtlige årgange af "Meddelelser fra Generaldirektoratet" vil man finde stillingsbeskrivelser for bl.a. (husket efter hukommelsen): Distriktschef, stationsforstander, driftsområdechef og funktionsledere. Jeg mindes ikke at have set stillingsbeskrivelser for "menige" stillinger. Omvendt vil man ved at gennemlæse diverse ordrer, instrukser m.v. kunne udlede de "menige" stillingers "funktionsindhold".

I min tid i DSBs administration 1986-1999 mindes jeg at have set - og have været med til at udarbejde - en lang række stillingsbeskrivelser, også for "menige" stillinger. Disse stillingsbeskrivelser indgik som oftest i meget lokale organisationshåndbøger og er næppe bevaret for eftertiden.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Svend, Storkøbenhavn, 2/1 2013, 10:33 (4386 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Hvad med ordresamlingen serie A, i daglige tale "Ordre A"? I hvert fald hvad angår de enkelte stillingers benævnelse. Ellers udgav DSB på et tidspunkt en brochure der beskrev uddannelser og uddannelses- og karriereforløb ved Statsbanerne.

Men hvad (f eks) en overportør eller en trafikassistent var beskæftiget med i det daglige, var jo forskelligt for hvor den pågældende var stationeret. En overportør kunne således gøre tjeneste på pakhuse, rejsegodsekspeditioner, signalposter, budtjeneste, rengøring osv osv. En trafikassistent kunne gøre tjeneste i kommandoposter, på godsekspeditioner (kontor), vognekspeditioner, billetsalg, rejsebureauer, administration osv osv - rækkende lige fra en ydmyg landstation over distrikterne til generaldirektoratet - for ikke at tale om at være udstationeret til DSB´s rejsebureauer i udlandet.

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af gamle ole, 2/1 2013, 10:51 (4386 dage siden) @ Steffen Dresler

På det andet forum har vi tidligere haft en tråd omkring den gamle etatsudd. med udgangspunkt i trafikassistent mm. Der står i hvertfald noget om emnet i den tråd.


Hilsen Ole

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Lars Viinholt-Nielsen, 2/1 2013, 14:01 (4386 dage siden) @ gamle ole

Kære Steffen
En mere systematisk opstilling over, hvad de enkelte tjenestekategorier lavede, findes som tidligere nævnt i denne tråd i DSB's ordreserier. For ordreserierne 1908-1922 således i serie E med tillæg H. Her er der især meget nøje beskrivelser for det overordnede personale, medens (som det også er nævnt)folkene på gulvet kunne have meget forskellige funktioner selv med samme stillingsbetegnelse. Men ordreserierne giver en fin beskrivelse af uddannelsen og dermed af de funktioner, som en given titel skulle kunne udføre.
Jeg nyopstillede ordreserierne E,F,G,H,J og K fra årene 1908-22 på Jernbanemuseet sidste år (de stod indtil da mildest talt kaotisk) så det vil være pinligt, hvis du ikke kan gå lige hen til hylden og pille serie E ud, den står vist i en halv snes eksemplarer.
venlig hilsen
Lars V-N

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Svend, Storkøbenhavn, 2/1 2013, 14:10 (4386 dage siden) @ Lars Viinholt-Nielsen

Vær dog opmærksom på at ordreserierne har skiftet navn/indhold undervejs. Ordre E indeholdt senest bestemmelser om godsbefordring.

Avatar

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 2/1 2013, 14:16 (4386 dage siden) @ Lars Viinholt-Nielsen

En mere systematisk opstilling over, hvad de enkelte tjenestekategorier lavede, findes som tidligere nævnt i denne tråd i DSB's ordreserier. For ordreserierne 1908-1922 således i serie E med tillæg H

Kære Steff

Jeg er ved at affotografere samtlige ordreserier, men er kun nået til 1885. Hvis du har tålmodighed, skal jeg gerne levere det omtalte materiale. Men så taler vi altså også om tålmodighed i ordets egentlige betydning.

Bedste hilsner

Thomas

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Svend, Storkøbenhavn, 2/1 2013, 15:02 (4386 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Jeg er bange for at ordreseriene - uanset årstal - ikke beskriver særligt detaljeret, hvad de enkelte personalekategoriers arbejdsopgaver var.

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Steffen Dresler, 2/1 2013, 15:05 (4386 dage siden) @ Steffen Dresler

Godeftermiddag til Thomas, Svend, Ole og Lars (og alle i andre sæ´ følig!)

Tusind tak for jeres svar, det anede mig nok at det var i ordreserierne, men dem har jeg af gode grunde ikke tilrådighed, der ligger på museet.
Det GLÆDER mig, at der er ved at blive gjort "rent" i disse, for som der også står skrevet i et af svarene, mangler der også hér en "kærlig og ikke mindst forstandig hånd". Og generelt er det vel en af de ting, der gradvist også vil blive taget hånd om. Men det er jo et KÆMPEARBEJDE, kræver TID og hvor skal man starte. Det skal jo - som med ordresamlingerne - gøres ordentligt.
Nå, der er jo mødt to nye ansatte på museet idag (og tillykke til dem med jobbet) så nu er der "fuldt hus" igen, men der går jo nok et lille stykke tid, før end de er effektive indenfor deres respektive områder.

Igen TAK for nogle gode svar.

Steffen

NB: Det er jo ikke som idag, hvor der bliver anvendt uanede mængder af tid og ressourcer på dokumentation, personalebeskrivelser, stillingsbeskrivelser, tilrettelser af disse, personalekataloger og en hel masse andre ting. Samtidig besvare spørgsmål fra McKinsey og hvad de nu hedder. Engang imellem skal der så også laves noget, men SÅ er dokumentationen jo iorden, ikke sandt;-). Men da der kan bruges tid til besvarelse, må der jo så jf. logik´en i den (bandeord dyre) McKinsey rapport, kunne ændres nogle arbejdsrutiner = læs fyring.

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Georg Schmidt, 2/1 2013, 15:46 (4386 dage siden) @ Steffen Dresler

Hej Steff

I ordre A kan man læse om betingelser for ansættelse i de forskellige stillinger og ligeledes om uddannelsen jfr. vedhæftede, men hvad man rent fysisk lavede på turene
findes i lokalt instruktionsstof som af og til tilfeldigt er blevet bevaret.
[image]
[image]
[image]

Fra ordre A 1932 udgaven.

Mvh
Georg

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Jens MO-Møller, 2/1 2013, 16:48 (4386 dage siden) @ Georg Schmidt

Kan det passe, at jeg for noget tid siden har set eller hørt begrebet "fremføringsmedarbejder" om en lokomotivfører? Jeg kan ikke huske anledningen.

Venlig hilsen
Jens Møller

Avatar

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af ove, Struer, 2/1 2013, 18:38 (4386 dage siden) @ Georg Schmidt

Man var ikke så bange for at "aldersdiskriminere" dengang skal jeg lige love for. ;-)

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Svend, Storkøbenhavn, 2/1 2013, 19:13 (4386 dage siden) @ ove

Som togbetjent skulle man være temmelig adræt, f eks i forbindelse med rangering med godstog. Noget andet end i dag .......

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Lars Viinholt-Nielsen, 2/1 2013, 19:40 (4386 dage siden) @ Svend

Instrukser for overordnet personale og uddannelsesbestemmelser for hele personalet fylder i ordreserie E 1908-22 (den har naturligvis intet med ordreserie E fra 1922 ff at gøre, men det mener jeg også, at jeg gjorde ret klart) ca. 200 sider, og det er vel ikke helt ubetydeligt, i supplementsordreserien H (og for at forebygge misforståelser: DEN har heller ikke en dyt med 1922-ordreserien at gøre)er der også meget stof.
Ordningen på Jernbanemuseet af ordreserien 1908-22 kunne gøres på en enkelt arbejdsdag. En ordning og registrering af Jernbanemuseets resterende ordreserier fra 1867-1908 og efter 1922 vil formentlig tage 3-4 arbejdsdage, så der er ikke tale om noget særligt omfattende arbejde, men før det gøres, vil det være meget vanskeligt for "ikke-kendere" af DSB's systemer at hitte rundt i dem.
venlig hilsen
Lars Viinholt-Nielsen

Stillingsbeskrivelser for ansatte ved banerne?

af Jens MO-Møller, 4/1 2013, 01:30 (4384 dage siden) @ 1146Repratør

Spændende læsning om forholdene ved jernbanen, før verden gik af lave!

Venlig hilsen
Jens Møller

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak