Tunnellen i Hasseris (4 fotos)

af Niels Munch, 24/12 2018, 12:31 (2194 dage siden)
redigeret af Niels Munch, 24/12 2018, 12:47

Hej,

I dagens julekalender var såvel Krabsen som Gert inde på ovennævnte tunnel, og billeder derfra kan findes på Aalborg Stadsarkiv:

[image]Person fotograferet ved Nordens interne trafiktunnel, der forbinder fabrikken med kridtgraven øst for Gl. Hasserisvej, ca. 1935-40. Fotograf: H. Dalby. Billednr. B21010.

[image]Landets længste minegang. Tunnel fra Nordens kridtgrav i Hasseris, ind under Solbyen/Hasseris Kirke. Datering: 1. september 1954. Fotograf: J. A. Kirkegaard. Billednr. B16222.

[image]Tunnel under Hasseris. Tyve meter nede, 250m. inde - så langt er man nået med cement-jern kosortiet "norden"s interne tradik- tunnel, der skal stille fabrikken i forbindelse med den nye kridtgrav øst for Gl. Hasserisvej. Datering: 31. AUG. 1954. Fotograf: J.A. Kirkegaard. Billednr. B16238.

Hvis billeddatoerne står til troende, var det et langvarigt projekt?

I en redegørelse om Vest-Aalborg i f.m. ændringer i forhold til den gældende kommuneplan, dateret den 30.10.2006, har jeg om Nordens Hasseris-tunnel fundet følgende:

"Norden har været den klart største industrielle virksomhed i Vest-Aalborg i historisk tid. Især set i forhold til de markante spor, som virksomheden har sat sig i landskabet i form af selve de industrielle anlæg og lergravene her omkring, Nordens Kridtgrav og en egen arbejderbydel. Cementfabrikkens hovedbygning findes endnu ved krydset Mølholmsvej-Skydebanevej.

Sporene fra kridtbanen mellem fabriksområdet Norden og kridtgraven kan i dag genfindes i landskabet som en sammenhængende sti- og vejforbindelse mellem Vester Fælledvej og Gl. Åvej.

Da kridtgravens ressourcer var brugt op, opkøbte fabrikken dele af Thulebakken og Sorthøj, og man gik i gang med at grave en underjordisk tunnel fra kridtgraven til Thulebakken. Tunnellen findes den dag idag, men ender blindt omtrent under Hasseris Kirke. Projektet måtte opgives p.g.a. produktionsomlægninger og fabrikkens generelle økonomiske situation. I dag fungerer tunnellen som overvintringssted for vandflagermus.

Udvindingen af kridt i Nordens Kridtgrav standsede i 1972, og i 1994 fik offentligheden rekreativ adgang til området.

De tre lergravs søer har siden fået lov til at passe sig selv og er i dag rammen om et rigt dyreliv."


PS: EDIT fandt et billede mere:

[image]Cementfabrikken Norden, tunnel m. jernbanespor. Datering u.å. Fotograf: H Dalby, Aalborg Amtstidende. Billednr. B43967.


M.v.h.
Niels

Tunnellen i Hasseris (4 fotos)

af michael julsrud, 24/12 2018, 13:43 (2194 dage siden) @ Niels Munch

Lige et Link med en kort historie om kridtgraven og tunnellen.

Avatar

Tunnellen i Hasseris (4 fotos)

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 24/12 2018, 14:00 (2194 dage siden) @ Niels Munch

Jeg er opvokset i Hasseris og havde en skolekammerat, der boede oven på tunnellen på Bundgårdsvej. Der var adgang strengt forbudt til kridtgraven og tunnellen. Så det var jo interessant. Da jeg var omkring 13 år (dvs. ca. i 1972) stjal vi os indenfor i tunnellen, der på daværende tidspunkt ikke var aflåst (det er den vist nu til dags). Tunnellen er "kedelig" - det går ligeud hele vejen og den ender, som skrevet andet sted, blindt. Det eneste interessante er, at der undervejs er en "skakt" op i det fri og skakten var udstyrret med en stige. Det så ud til at skakten var ret dyb. Allerede på det tidspunkt så stigen ret rusten ud, og vi turde ikke klatre op ad den. Hvor i Hasseris luftskakten har udmunding, ved jeg ikke. Vi tog ingen billeder på turen.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen
På vej med en bog i 2019 om 150 år for Støvring station - og noget om strækningen Randers-Aalborg

Tunnellen i Hasseris (4 fotos)

af Niels Munch, 24/12 2018, 14:08 (2194 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Tak for øjenvidneskildringen!

I materialet, som Michael linker til (tak for det), får vi styr på årstallene:

"Fra området udgår en underjordisk tunnel mod Thulebakken. Den blev påbegyndt i 1937, da kridtgravens ressourcer var brugt op. Hensigten var at tilføre fabrikken Norden råstoffer fra Thulebakken og Sorthøjområdet. Tunnellen blev aldrig fuldført, i 1955 indstillede man gravearbejdet. Da var tunnellen 440 m lang, og den ender blindt omtrent under Hasseris Kirke."


Bedste hilsener
Niels

Tunnellen i Hasseris (4 fotos)

af Krabsen, 24/12 2018, 15:05 (2194 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Det eneste interessante er, at der undervejs er en "skakt" op i det fri og skakten var udstyrret med en stige. Det så ud til at skakten var ret dyb. Allerede på det tidspunkt så stigen ret rusten ud, og vi turde ikke klatre op ad den. Hvor i Hasseris luftskakten har udmunding, ved jeg ikke. Vi tog ingen billeder på turen.

Med mindre den er blevet sløjfet, ligger skakten stadig i en af haverne på Bundgårdsvej. Gad forresten vide, om vejen er opkaldt efter Anders Bundgård, der ejede og drev Tingbæk i en årrække? :-(


Danske privatbaner

Læs historien om:
Railcare Danmark A/S
Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak