Makværk - og Wikipedia
Farver på tog er for størstedelens vedkommende en oversættelse af den tyske artikel. Det viste sig heldigvis, at Modeljernbaneklubben Limfjorden har en oversigt over RAL-farvernes navne på hhv. dansk, engelsk og tysk på deres hjemmeside, hvilket lettede arbejdet en del. Til gengæld må det konstateres, at Dansk Wikipedia har forsvindende få artikler om de enkelte farver, så der er temmelig mange links, der indtil videre ikke fører til nogen artikler.
Jeg har desuden indsat en oversigt over DSB's farver. Den er primært baseret på Torben Andersens artikler i Lokomotivet nr. 30 og ekstranummeret fra 1997 (50A), mens en oversigt på www.kvv73.dk er benyttet til at dække hullerne med. Der er dog stadig en del farver, hvor en matchende RAL-farve ikke har kunnet angives.
Din farveoversigt er saadan set nogenlunde god, men dette sludder "Før 1929 benyttedes i øvrigt også en farve, der kaldtes vinrød, men den var mere mørk og rødlig i nuancen." boer slaettes. Oprindelsen til DSB's grundfarve er caput mortuum, dvs en roedbrun blod/knoglefarve med violette traek, som med forskellige braendinger giver forskellige nuancer. I 1929 skete der blot det at DSB udgav et farvekort med de allerede brugte farver og ingen nuanceaendringer tilsigtede. Det var paa baggrund af malerrapporten.
Hjaelper gerne med at faa siden bedre hen ad vejen - inkl privatbaner.
TA har maaske vaeret i laboratorium men farverne er stadig for skrigende og skrappe. I oevrigt er papir stadig det ringeste at trykke farveproever paa, naar det sker i almindeligt tidsskrifttryk. Derfor kan man ikke rigtig bruge dem til andet end fx sige at 'vognene ved bane XX ikke var roedlige, men groenlige'. Det var ellers et udmaerket initiativ, men hvis man baserer sin bemaling paa disse kommer der raedsler ud af det - og ja mit farvesyn iflg den linkede test (afproevet paa en elendig skaerm, dybt inde i Kina) er absolut heller ikke daarligt......