Bevaringsværdigt skilt i Slagelse?
Godaften i Herreværelset. Håber, at der er god damp på cigarerne, og at vi kan komme en tur ned ad memory lane.
Da DSB stadig havde gang i pakhuset i Odense - et af de moderne af slagsen, hvor de brune A-, B- og C-containere blev trukket rundt af en transportør i loftet mellem de tre (?) spor til godsvogne og en tur forbi lastvognsramperne - var det udvendige murværk forsynet med et skilt “GODSBEFORDRING”. Bogstaverne var baggrundsbelyst, og i de mørke timer sørgede en sindrig automatik for - med nogle sekunders pause - at skifte mellem tre budskaber (Fede typer: lys i bogstaverne):
GODSBEFORDRING
GODSBEFORDRING
GODSBEFORDRING
Pakhuset i Odense er for længst revet ned, men i Slagelse står pakhuset endnu, omend der er planer for området, der indebærer en snarlig nedrivning. Og pakhusets gavl prydes stadig af et skilt, der ligner det i Odense.
Mine spørgsmål til Herreværelsets medlemmer:
Var denne type skilt udbredt på pakhusene rundt omkring i landet? Var skiltet i Slagelse også forsynet med baggrundsbelysning? Hvis det var, repræsenterer skiltet i min optik et stykke kulturhistorie, hvilket leder til det næste spørgsmål: Er det noget, der er en pointe i at bevare? For så skal man nok til at agere, inden nedrivningsentreprenøren bliver sluppet løs.
Imod en bevaring taler, at et sådant skilt jo virker lidt malplaceret, hvis det ikke længere hænger på en bygning, som rent faktisk har fungeret som pakhus, og dem har vi jo ikke mange tilbage af. Så måske er forslaget skudt helt ved siden af? Jernbanemuseet kan vel næppe finde en egnet plads. Hvad med klubberne?
Ellers må vi håbe på, at der i et eller andet lokalhistorisk arkiv befinder sig fotos, der illustrerer skiltets funktion.
Godaften
Ole Stuhr Hansen