Vognen blev jo, som Hans rigtigt skrev, indrettet som mødevogn og en del af spiseafdelingen indrettet med et stort langt bord. Også replikaen, der nu står samme sted, er indrettet på samme måde.
MEN, det er et mærkeligt sted at besøge i dag. Fra at være et "Triumfens sted" for Frankrig, sejren over ARVEFJENDEN Tyskland er det nu blevet til et sted, hvor Frankrig sikkert NØDTVUNGET har måttet erkende, at området blev anvendt med næsten samme arrogance, men med modsat fortegn i 1940.
Og det fremgår også af de opstillede plancher og tekst, men det er ligesom at vognen i hallen har mistet sin respekt og glorie.
Selvom det er ikke tilladt at fotografere indendøre i hallen, er det også næsten umuligt, da der i begge vognsider er dænget op med "husflid" på baggrund af gamle fundne granathylstre fundne i hele kampområdet. Det vil sige, at der jo var en "industri" efter den 1. verdenskrig, hvor lokale som mere entrepante personer, fandt/købte gamle granathylstre eller de aktiverede granater og lavede souvenirer ting eller "øloplukkere" lysestager mv. ud af det. En meget stor del af dette blev afleveret til museet og er nu "udstillet" langs siderne (eller er det kun den ene side af vognen?, ka´ ik´ huske helt nøjagtigt).
Det ser efter min mening herrens ud og ødelægger synsindtrykket af vognen. Og selve vognen har fået en gang ubestemmelig lak eller maling og er næsten sort i stedet for en flot teak. Det skal ses!!
Selve hallen på området.
Stedet hvor vognen stod til begge "underskrifter"
Men ønsker man at se en fin teak spisevogn næsten magen til, skal man til det hollandske sporvejs (jernbane) museum i Utricht. Der står et velholdt eksemplar af typen.
Som vognen BURDE se ud i dag, WR 2287 i UTRICHT.
Iøvrigt havde CIWL materiel jo ikke et egentligt litra, men KUN sovevognene en typebetegnelse. Alt vognmateriel havde fortløbende numre og blev bygget i serier, hvor så nummerserien "dit eller dat" var en sovevognstype og næste fortløbende nummerserie f. eks. en spisevognsserie etc.
Iøvrigt er dette vel beskrevet i "De Blå tog" fra BB side 156/157.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler