Problemet for 18 år siden, da man så småt begyndte at kigge på, at man var landet på en blindgyde teknisk set. Man havde anskaffet et 1972-anlæg til Ringsted, men havde forsøgt med et fuldelektronisk anlæg, men der var en del problemer med at tilpasse den anlægstype til danske forhold.
På det tidspunkt var mulighederne:
- relæanlæg i typerne 1953, 1954, 1953/54, 1964, 1969 og 1972. Men problemet var, at andre industrier havde forladt den teknologi, så det var svært at skaffe personale, som havde de nødvendige kvalifikationer fra uddannelsessteder. Og nogle grupper af personale vil ikke ind i noget, hvor de er låst i deres muligheder i deres erhverv. Og derudover er signalfejl en væsentlig faktor i punktligheden. Lige meget hvor godt man vedligeholder, så er der hyppigt fejl i relæanlæg.
- Der var EBILOCK, men den version, som var tilpasset til danske forhold, var forældet og kunne ikke nyleveres før at den blev opgraderet til en nyere version.
Så man manglede en strategi for at få løst den teknologiske blindgyde. En af problemerne er at man skal indkøbe et stort antal anlæg for at kunne tilpasse til danske forhold og man skulle helst udskifte en strækning af gangen, da nye sikringsanlæg har kapacitet til at dække en del stationer. Og det er dyrt at anskaffe og tilpasse en ny anlægstype.
Så processen gik i gang med Signalanalysen, som udkom i 2006. Banedanmark kom med beslutningsoplæg i 2008 om signalprogrammet og de fortsatte med udbud mv. Men resultatet af signalanalysen at det bedst kunne betale sig at udskifte det hele med ERTMS/ETCS niveau 2. De havde også andre scenarier, som også er nævnt i tidligere indlæg i denne tråd.
Problemet med EBILOCK blev senere løst. Først omgang blev sikringanlæg på Storebæltsforibndelsen opgradering (Korsør, Sprogø og Nyborg) og senere er Aarhus H, Hobro/Fårup hvor også Randers blev tilføjet til Hobros anlæg. Så det er kun Øresundsforbindelsen, som er på en gammel version af den type anlæg.
Men problemet er mest at tidsplanen har været for optimistisk. Første flaskehals var installation af udstyr i tog. Det er nu overstået, men det gjorde at København-Ringsted fik en gammel linjeblok. Det sidste, som mangler pt. i projektet, er sidste serie af Lokaltogs Lint 41, som projektet vil have gjort færdig for at få afsluttet den del af projektet.
Vest projektet er kommet til det punkt, hvor kun få strækninger mangler. Til påske mangler kun Aarhus-Fredericia og videre til Padborg og Sønderborg. Og er det ikke projekt, men ibrugtagning af elektrificeringen med gerne udfasning af IC4 med nye tog, som er en forudsætning. Imod til er østdelen, som er håbløst bagud i forhold til vest. Og så er der S-tog, som først kom i mål og som har fået en god punktlighed.
Når jeg kigger i beslutningsoplægget for signalprogrammet, så er der en skitse til løbende opgradering. Mit eget bud er at, som det er set de steder som har EBILOCK, at man kan opgradere uden at lave det hele om. Spørgsmålet er, når kontakten er udløbet, om andre kan sætte andet et sikringsanlæg i stedet uden at ændre i enheder ude i sporet. Lasse har nævnt det allerede er en mulighed. Spørgsmålet er også om nye leverandører er klar til at udskifte hurtig uden at man skal starte helt forfra med installation af udstyr. Er der et marked for det på det tidspunkt? ERTMS/ETCS burde være standard på det tidspunkt.
Desværre er Ingeniøren blev et lukket fagmedie. Så det er lidt svært at se, om det er relevant. Når jeg får indsigt i deres artikler, så er det ikke altid det er på det niveau, jeg er interesseret i. Men påstanden er stadig at det er dyre at gøre det på en anden måde. Og når jeg kigger i anlægsstatus, så virker de ekstra omkostninger stadig inden for den oprindelige ramme. Og rigsrevisionen har været inde og tjekke projektet i 2016 med opfølgning i 2019.