Velkommen til Jernbanen.dk forum. Log venligst ind eller registrér dig.

Rullende materiel

- Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Gå ned Sider:[1] 2
https://www.ice-treff.de/index.php?mode=thread&id=694863#p694863

Beklager hvis emnet er behandlet tidligere.

Og så vil NL trods ovennævnte problemer bestille 10 nye ICNG.

https://www.ice-treff.de/index.php?id=695039

Mvh
XAL Olesen

Er det ikke bare almindelige børnesygdomme eller er det noget mere alvorligt? Det giver jo umiddelbart meget god mening at man har lidt is i maven og ikke hopper ud i at bestille en mini-serie fordi der er et par issues der skal løses.

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af andersj, Aalborg. 27/02-24, 00:16.
Citat fra: mpp Dato 26/02-24, 23:41Er det ikke bare almindelige børnesygdomme eller er det noget mere alvorligt?

Umiddelbart er det børnesygdomme kombineret med den sløvhed hos Alstom som vi også kender fra Signalprogrammet. Fejlretninger tager lang tid og leveringsfrekvensen på nye togsæt er meget lav. Alstom lovede i 2023 at levere et ICNG om ugen i gennemsnit og der er vist kun blevet leveret to togsæt i 2024 indtil videre. De ufærdige togsæt hober sig også op på opstillingsspor i bl.a. Dresden og Braunschweig, fordi Alstom ikke længere selv har plads til dem på deres egne arealer i Polen og Salzgitter.

Det er lidt samme billede der ses på togsættene til CFL i Luxembourg og på Zefiro Express (Västtrafik X80) projektet som man overtog med købet af Bombardier. Med de cash-flow problemer Alstom har, skulle man synes at det ville være øverste prioritet at få leveret nogle tog så der kan komme nogle penge i kassen.

Mobilitywatch har også et par artikler baseret på et interview med DSB's direktør Flemming Jensen, hvor dette afsnit stammer fra en af artiklerne:

Ifølge Alstom skyldes forsinkelserne på togsættene blandt udfordringer med at modtage materialer som følge af rod i forsyningskæderne på bagkant af coronakrisen.

Derudover fortæller Flemming Jensen, at Alstom har brugt længere tid end planlagt på at lave det, der hedder "final design", som indeholder alle de tekniske specifikationer for togene.

Artikel bag paywall: https://mobilitywatch.dk/nyheder/persontransport/article16794792.ece

Altså også noget nølen og sløvhed hos Alstom i IC5 projektet, selvom Alstom selv skylder skylden på forsyningskæderne.

Anders

Citat fra: mpp Dato 26/02-24, 23:41Er det ikke bare almindelige børnesygdomme eller er det noget mere alvorligt? Det giver jo umiddelbart meget god mening at man har lidt is i maven og ikke hopper ud i at bestille en mini-serie fordi der er et par issues der skal løses.

Nu er det efterhånden 4 år siden at leverancerne skulle være startet, og kun 16 stammer er leveret - af dem er kun 8 i drift. Åbenbart holder mange udadtil færdige stammer på et rangerterræn i Dresden lige nu, 50 kilometer væk fra den fabrik de skal fragtes tilbage til for at blive færdigbygget.

Mange af problemerne virker til at være i softwaredelen, hvilket er positivt for så behøver man ikke splitte toget ad for at løse problemerne. Men når der er store problemer og forsinkelser, så kan man i hvert fald ikke kalde det almindelige børnesygdomme. Jovist, de har da klaret det bedre end AnsaldoBreda med IC4-fadæsen, men... det er ikke en høj barre at forcere.

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af Michael Deichmann, Gribskov kommune. 27/02-24, 04:27.
Alstom har da tydeligvis et systematisk problem med softwareudvikling.

Citat fra: Michael Deichmann Dato 27/02-24, 04:27Alstom har da tydeligvis et systematisk problem med softwareudvikling.

Det kan lige så vel være med godkendelsen af softwaren. Dette ses i stort set samtlige projekter. Der var jo heller ingen Vectroner til DSB, der kunne køre til Tyskland eller på ETCS stræninger fra dag 1....

En væsentlig del omkring software handler om ressourcer og kompetencer, men også meget komplicerede godkendelsesprocesser. Og så har det hele en tendens til at blive presset på tid, hvilket næppe hjælper på det.

Det er et reelt problem for de store leverandører, at en betydelig mængde software ingeniører enten ikke må bruges (fordi de er fra Rusland) eller ikke er tilgængelige, fordi de skal bruges andetsteds (Ukraine), og så hjælper det ikke, at militærindustrien dækker sine behov ved at "gå på rov" efter ingeniører i bl.a. jernbaneindustrien.

Men det er pudsigt, at flere leverandører (generelt) har mange færdige enheder stående, fordi man mangler ressourcer til at få software på plads og godkendt - samtidig med at man igen og igen udfordres på likviditeten...

...og lige for Alstom har det vist overrasket, at en større del af ingeniørskaren fra Bombardier har søgt andre udfordringer...

/Lasse

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af andersj, Aalborg. 28/02-24, 19:58.
Alstom er selvfølgelig også udfordret af at alle deres ordrer nærmest er på helt eller delvise nyudviklinger. Udover Stream/Max togene, så er der bl.a. også TGV M og fra Bombardier Zefiro Express. Mange af de her projekter er også relativt højt profileret, fordi der er tale om "flagskibstog" til NS, DSB, SJ, SNCF osv. 

Men tilbage til den oprindelige besked, så er det også interessant hvor de skal indsættes - hvilket man åbenbart ikke har lagt sig fast på endnu. Der vil være 12 8-vogns togsæt der er godkendt til kørsel i Tyskland, da NS allerede for et par år siden bad Alstom om at sætte processen med udstyr og godkendelse til Tyskland igang på to togsæt fra den eksisterende bestilling.

I dag kører der fjerntog i samarbejde mellem DB Fernverkehr og NS International mellem Amsterdam-Arnhem-Köln-Frankfurt og videre med ICE 3 (snart ICE 3neo) samt mellem Amsterdam-Hengelo-Hannover-Berlin med IC1-vogne (snart ICE L).

Der er en del muligheder, eksempelvis Amsterdam-Hamburg, men rygtebørsen siger Den Haag-Rotterdam-Eindhoven også enten over Venlo til Düsseldorf/Köln og/eller over Heerlen til Aachen/Köln. Dog forlænges RE13 Hamm-Düsseldorf-Venlo til Eindhoven fra december 2026.
Der er også mulighed for at supplere ICE forbindelsen, så der kan blive timedrift Amsterdam-Arnhem-Köln.

Anders

Det ville være oplagt at supplere forbindelsen mellem Køln og Amsterdam (selvom det selvfølgeligt er ærgerligt at miste restauranten), da der alligevel ikke kan køres så hurtigt og 406-erne vist nok er rimeligt upålidelige i forvejen.

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af andersj, Aalborg. 1/03-24, 14:58.
Citat fra: Ncard00 Dato  1/03-24, 13:00https://ing.dk/artikel/ic5s-soestertog-har-faaet-en-daarlig-start-paa-de-hollandske-skinner

7 prototypetogsæt i 2027 og derefter 2 togsæt leveret pr. måned. Så lige omkring 10 år fra man skrev kontrakt til sidste tog er leveret, efter den nuværende tidsplan.

At man overhovedet har behov for prototypetogsæt, også hele 7 af dem er ikke ligefrem noget der skriger "standardtog"...

Anders

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af bjergged. 2/03-24, 18:33.
Seneste redigering: 2/03-24, 18:36 af bjergged
Akja, af og til kunne det være interessant at vide hvorfor DSB ikke valgte Stadlers tilbud. Har kørt en del med Südostbahns Voralpen-Express (Stadler FLIRT), og det er sgu et dejligt tog der ville have passet rimelig godt til DSBs behov som jeg forstår det.

Fordi de ville give alle bolværksmatroerne mulighed for at holde harmen i live.
Som bekendt er det vigtigste ikke at få de rigtige tog, men at have en anledning til at håne og kritisere alle beslutninger der tages, uanset af hvem og om hvad...

Problemer hos NL med ICNG = DSBs IC5
Af andersj, Aalborg. 3/03-24, 14:55.
Citat fra: bjergged Dato  2/03-24, 18:33Akja, af og til kunne det være interessant at vide hvorfor DSB ikke valgte Stadlers tilbud. Har kørt en del med Südostbahns Voralpen-Express (Stadler FLIRT), og det er sgu et dejligt tog der ville have passet rimelig godt til DSBs behov som jeg forstår det.

Det er jo i bund og grund fordi Stadlers tilbud var dårligere end de opsatte parametre som tilbuddene blev evalueret ud fra.

Der kan så være utallige årsager til at Stadlers tilbud var dårligere, for det er jo ikke fordi Stadler ikke vinder kontrakter. Men udenfor Schweiz så klarer Stadler sig generelt bedst på de "komplicerede" kundetilpassede tog, mens Alstom og Siemens ofte tager de store kontrakter på samlebåndstog.

Anders

Ja det er noget værre noget, det går nok helt galt!
Eller ikke...
NS togene har været forsinket pga. Corona, og man har nok derfor valgt at sætte dem i drift lidt for hurtigt da man endelig har fået dem. Så børnesygdommene bliver alle bekæmpet i almindelig drift hvilket aldrig er optimalt. Derudover er der stadig et efterslæb på komponenter. Det kender man i mange brancher.
Men jeg tror på at alt bliver godt når det er overstået.
DSB har nok krævet prøvetog af ren forsigtighed, netop grundet tidligere dårlige erfaringer. Det er da bare fornuftigt.


Citat fra: andersj Dato  3/03-24, 14:55
Citat fra: bjergged Dato  2/03-24, 18:33Akja, af og til kunne det være interessant at vide hvorfor DSB ikke valgte Stadlers tilbud. Har kørt en del med Südostbahns Voralpen-Express (Stadler FLIRT), og det er sgu et dejligt tog der ville have passet rimelig godt til DSBs behov som jeg forstår det.

Det er jo i bund og grund fordi Stadlers tilbud var dårligere end de opsatte parametre som tilbuddene blev evalueret ud fra.

Der kan så være utallige årsager til at Stadlers tilbud var dårligere, for det er jo ikke fordi Stadler ikke vinder kontrakter. Men udenfor Schweiz så klarer Stadler sig generelt bedst på de "komplicerede" kundetilpassede tog, mens Alstom og Siemens ofte tager de store kontrakter på samlebåndstog.

Eller sagt på en anden måde.

Stadler havde klart det bedste produkt - men var dyrere end Alstom.

Man ville ikke betale for det bedste produkt - så nu får vi Alstom.

Gå op Sider:[1] 2
Svenska-lok
DSB MO 1861

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak