Citat fra: Thorfinn Dato 8/10-23, 12:38Den vil jeg da gerne få en kilde på.
At man gå efter vrag når stålprisen rammer højder som 2000 €/t er intet nyt. I bygge- og anlægssektoren ved man at stålprisen er noget svingende noget. Hvornår og hvordan man køber armeringsstål er en af hemmelighederne bag successen når man bygger. I efterår '22 fald prisen (spot) fra ca 1440 til 940 €/t.
At gammel sprød, svovlholdig bessemerstål eller basisk thomasstål skulle være i højere kurs end LD-skrot, måske endda højere end nyskrot af defineret kvalitet har jeg også til gode at forstå.
Det skyldes ikke at det gamle stål er mekanisk bedre på nogen måde, men derimod at det er helt frit fra forurening med radioaktive isotoper. Når man laver fintfølende instrumenter til at måle radioaktivitet, og også til nogle andre formål, er det selvfølgelig vigtigt at materialet som dimsen er lavet af ikke i sig selv er radioaktivt. Siden 1945 har der været en forhøjet mængde af radioaktive isotoper i alt stål der er produceret efter det tidspunkt, så man har længe været nødt til at bruge stål fra før krigen når man skulle lave geigertællere.
Det skal dog også nævnes at efter man holdt op med at lave atmosfæriske prøvesprængninger, er mængden af radionuklider i atmosfæren faldet drastisk, og derfor er moderne stål
næsten lige så godt som stål fra før krigen. Nu er det kun til ekstremt fintfølende formål at man bruger førkrigsstål, såsom geigertællere og strålingsfølere i rumskibe, og det er trods alt ikke et særligt stort marked.
https://en.wikipedia.org/wiki/Low-background_steel