Velkommen til Jernbanen.dk forum. Log venligst ind eller registrér dig.

Faste anlæg

- ATC i Danmark - blev svensk/norsk ATC overvejet?
Er lidt nysgerrig, blev svensk/norsk ATC overvejet, og hvis, er der nogen der kender årsagen til at man valgte sit eget system?

Citat fra: frederikhk Dato 17/11-23, 17:25Er lidt nysgerrig, blev svensk/norsk ATC overvejet, og hvis, er der nogen der kender årsagen til at man valgte sit eget system?

I denne beskrivelse: https://da.wikipedia.org/wiki/Automatic_Train_Control - som du sikkert har set, nævnes: "Valget af togkontrolsystem blev indledt i 1978, hvor DSB afprøvede firmaet L.M. Ericssons svenske ATC-system, men det blev opgivet i 1987."

Jeg tænker, at der på det historiske forum nok er én og anden, der ved noget mere.

M.v.h.
Niels

ATC i Danmark - blev svensk/norsk ATC overvejet?
Af Ulf Pålsson. 17/11-23, 19:16.
Seneste redigering: 17/11-23, 19:19 af Ulf Pålsson
Ett kuriosum är att det svensk-norska ATC-systemet ännu i dag innehåller en övervakningsfunktion som kallas "surrogatsignal", men som aldrig har använts i Sverige eller Norge. Funktionen övervakar hastigheten 60 km/h, och den motsvarande balisinformationen var, antar jag, tänkt att ges vid en dansk U-signal eller AM-signal som visade "stop og ryk frem".

Det är märkligt att den funktionen inte slopades när ATC-systemet 1993 uppgraderades till den version 'ATC2' som används sedan dess. Ännu märkligare är att funktionen "surrogatsignal" nämns i Trafikverkets gällande dokument TDOK 2014:0770 ATC, Anvisningar för ATC ombordsystem, som används av lokförare som kör på Trafikverkets nät.

En orsak till att DSB valde bort ATC-systemet från SJ/Ericson/Standard Radio var nog att systemet var (och är) utformat helt utifrån svenska signaleringsprinciper, som i vissa avseenden skiljer sig mycket från de danska. Ett exempel på detta är avsaknad/mangel i Danmark av försignalering "vänta kör med låg hastighet", alltså att försignalering med betydelsen forvent stop ges mot en huvudsignal som visar "kør"  med tillåten hastighet upp till 60 km/h.
/up

Citat fra: frederikhk Dato 17/11-23, 17:25Er lidt nysgerrig, blev svensk/norsk ATC overvejet, og hvis, er der nogen der kender årsagen til at man valgte sit eget system?
I DSB Bladet nr 7 1988 skriver Poul Frøsig om ATC systemet. Det står: "I sin tid gjorde DSB forsøg med et svensk ATC-system, men det blev opgivet i 1982-83, fordi det ikke muliggjorde den trafikafvikling, DSB i dag står for. Endvidere var der mange tekniske problemer med systemet."

En af løsninger, som de har brugt for at forbedre kapaciteten er brug af linjeledere, som ikke var i den svenske system.

Mvh
Steen

Gå op Sider:[1]
Svenska-lok
Veterantog kalender

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak