Danske jernbanekraner
Kære Erik!
Jeg kan være lidt i tvivl når du skriver ”danske jernbanekraner” om hvad du mener. Der er jo både stationære og selvkørende, hjælpekraner og kørekraner. Og for at gøre forvirringen lidt større, fandtes der jo også vand- og kulkraner.
Kender ikke til decideret litteratur eller blade, der omhandler jernbanekraner, men jeg kan anbefale dig at anskaffe – antikvarisk – en DSB lærebog. Den er udkommet over flere årtier siden oprettelsen af DSB i 1892 og har heddet ”Vejledning i kendskab til banernes bygning og udstyrelse” og de sidste kun ”Banernes bygning og udstyrelse”.
Den blev bl.a. brugt på jernbaneskolen samt lå på næsten enhver station i denne standard bogbeholdning. Så den skulle ikke være svær at få fat på. Som skrevet giver den en orientering om banernes bygning og udstyrelse og bl.a. omtales ”Læssekraner”, herunder svingkraner, galgekraner og endelig kørekraner (gummihjul eller bæltekraner).
Endelig er der jo de egentlige jernbanekraner, der er beskrevet i ”Driftsmateriellet” bind II, der omhandler specialvogne mv. herunder hjælpekraner, kørekraner og skinneudlægningskraner (de tre nævnte på skinne hjul). Men bemærk at det er DRM II. Her findes et reprint udgivet af ”Banebøger” med DRM af 1933 med tillæg.
DRM II 1941 med tillæg skal findes antikvarisk. Endelig har Erik Olsen på sin hjemmeside en mulighed for at man kan downloade DRM af 1. april 1898.
Så hvis du kan få fat i ovenstående er du meget godt hjulpet vedr. DSB stationære- som kørende kraner i alle disses afskygninger.’
Jeg har vedhæftet et par illustrationer fra ”Banernes bygning og udstyrelse” samt et billede af ”Kørekran 142”.
Med venlig hilsen
Steff
--
Steffen Dresler